26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupSeronok tengok gelagat Melayu-Cina bertutur dalam bahasa Tamil. Muafakat!

Seronok tengok gelagat Melayu-Cina bertutur dalam bahasa Tamil. Muafakat!

Malaysia sememangnya dikenali kerana terdiri daripada berbilang kaum. Meskipun Bahasa Melayu menjadi bahasa rasmi kebangsaan, semua orang masih boleh bertutur di dalam bahasa ibunda kaum masing-masing bagi mengekalkan identiti.

Kita sudah biasa mendengar perbualan di dalam bahasa Melayu mahupun bahasa Inggeris di antara rakyat Malaysia yang berbilang bangsa. Namun, pernahkah anda melihat ataupun mendengar perbualan di antara orang Melayu dengan orang Cina di dalam bahasa Tamil?

Ya benar, ini adalah satu perkara yang jarang berlaku dan apabila ianya berlaku, pasti akan menjadi tular di media sosial. Baru-baru ini, akaun Facebook Ohbulan! telah berkongsi satu video pendek memaparkan perbualan antara seorang pak cik Melayu dengan seorang mak cik berbangsa Cina.

Meskipun kandungan video tidak dapat difahami, tetapi gelagat kedua-dua individu tersebut yang berborak sakan di dalam bahasa Tamil mengundang perasaan bangga dan kagum menjadi rakyat Malaysia. Video berdurasi 28 saat itu sehingga hari ini meraih sebanyak 5.6k tanda suka dengan 234k jumlah tontonan.

Majoriti pengguna Facebook juga sempat meninggalkan komen masing-masing yang rata-ratanya memuji kebolehan berbahasa antara kedua-duanya.

“Kalau masa tadika dahulu kita diajar bahasa Cina dan Tamil secara asas mesti seronok”.

“Cantiknya negara kita walaupun berbeza bangsa tetapi dikenali sebagai bangsa Malaysia”.

“Hebatnya pak cik dan mak cik ini. Memang muafakat sangat. Nampak berkat berjiran di situ”.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI