26.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 25, 2024
UtamaGaya HidupPersahabatan teguh amat berharga? Kucing jiran sanggup redah salji lebat setiap hari...

Persahabatan teguh amat berharga? Kucing jiran sanggup redah salji lebat setiap hari semata-mata mencari ‘rakan baiknya’ bagi tujuan bertengkar

Musim sejuk di timur laut Jepun sudah pasti sangat sejuk, maka salji turun dengan lebat itu adalah perkara biasa. Itu kata seorang manusia, tetapi tidak bagi haiwan liar atau sesetengah haiwan peliharaan berhati waja.

Ketika semua orang tinggal dalam rumah untuk memanaskan badan dengan sebaik mungkin bersama haiwan peliharaan kesayangannya seperti anjing dan kucing, ada kucing yang memilih untuk tidak gentar dengan kesejukan sama sekali! 

Seperti kucing pelik yang tinggal di Wilayah Aomori ini nampaknya akan datang mencari rakan kucingnya setiap hari, dan dia akan hadir tanpa gagal pada setiap hari, walaupun hari itu adalah bersalji yang sangat tebal dan sejuk!

Adakah ini bermaknanya persahabatan teguh yang sangat berharga dalam kalangan spesies kucing? 

Pengguna Twitter dari Jepun MACLORD@nationalmaclord memuat naik dua keping gambar kucing ini, yang secara luarannya nampak amat menyentuh hati!

Katanya gambar-gambar itu diambil di rumah rakan yang juga pemilik kucing ini dari Wilayah Aomori. 

Rakan itu berkata kucing tabby hati gigih ini akan bertandang ke rumahnya untuk bertemu dengan kucing miliknya pada setiap hari, walaupun ketika itu keadaan cuaca amat buruk dengan salji lebat. Tidak boleh menghentikan tabiat rutin mereka itu. Biarkan sahaja, katanya…

Setelah mendengar cerita tuan punya kucing, semua orang mungkin berasa sangat terharu, memikirkan ini adalah persahabatan kucing yang amat berharga atau cinta kucing romantis.

Tetapi kenyataannya nampak tidaklah begitu indah kerana rupanya pemilik itu berkata, ketika setiap kali kucing itu datang bertandang, kedua kucing ini akan bertengkar melalui pintu kaca. 

Kadang-kadang terlalu lebih berdebat sehingga memakan masa satu jam. Jadi si bulus itu sanggup meredah salji tebal semata-mata untuk mencari rakan buatnya bertengkarlah ya!

Setelah gambar itu dimuat naik, beberapa orang menyangka kucing kucing itu kucing liar, dan ada yang rasa terlalu menyedihkan untuk kucing itu hidup di luar dalam keadaan cuaca buruk bersalji dan sejuk.

Tetapi rakan MACLORD@nationalmaclord menjelaskan yang kucing itu sebenarnya ada pemilik dan dibesarkan oleh jiran berdekatan. Jadi tidak perlu terlalu gusar dan tersentuh hatilah ya…

Walaupun salji turun dengan lebat, dia wajib datang untuk bertemu rakan bertelagahnya, kerana sebagai rutin harian mereka perlu bertemu dan bertengkar. Adalah topik untuk digaduhkan kalau kita tahu bahasa mereka…

Dikatakan adalah logik kelakuan kucing itu sangat sukar difahami. Garu kepala memikir untuk melabel ini persahabatan yang baik atau yang buruk?

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI