29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaKesihatanPfizer : Keberkesanan vaksin COVID-19 menurun daripada masa ke masa

Pfizer : Keberkesanan vaksin COVID-19 menurun daripada masa ke masa

Pfizer baru-baru ini mendedahkan data dari Israel dan Amerika Syarikat (AS) menunjukkan bahawa keberkesanan vaksin COVID-19 menurun daripada masa ke masa dan mendakwa bahawa dos penggalak berkesan untuk menangani varian virus baru.

Dua minggu yang lalu, pegawai kesihatan persekutuan di AS mengumumkan 20 September sebagai tarikh sasaran untuk penggunaan dos penggalak bagi orang awam, walaupun kajian daripada beberapa saintis Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) mendapati bahawa populasi umum tidak memerlukan dos penggalak.

“Data nyata dari Israel dan AS menunjukkan bahawa kadar jangkitan meningkat lebih cepat pada individu yang diberi vaksin lebih awal dalam kempen vaksinasi dibandingkan dengan mereka yang telah divaksin baru-baru ini”, kata Pfizer dalam pembentangannya, yang disiarkan di laman web FDA.

Dan bukti dari kajian menunjukkan bahawa penurunan keberkesanan vaksin yang diperhatikan terhadap jangkitan COVID-19 adalah disebabkan oleh penurunan tindak balas imun vaksin daripada masa ke masa dan bukan akibat varian Delta yang ‘lolos’ daripada perlindungan vaksin”, menurut Pfizer.

Berdasarkan datanya, Pfizer mendakwa bahawa dos penggalak harus diberikan kepada individu berusia 16 tahun ke atas, enam bulan setelah mereka menerima dos kedua vaksin mRNA mereka.

Gergasi farmasi yang bekerjasama dengan BioNTech untuk mengembangkan vaksinnya itu memetik kajian dari syarikat penjagaan kesihatan Kaiser Permanente yang mencadangkan perlindungan terhadap jangkitan COVID-19 menurun daripada 88% pada bulan pertama setelah menerima dos kedua, menjadi 47% setelah lima bulan.

Syarikat itu berusaha untuk membuat hujah menjelang pertemuan penting FDA yang dijadualkan pada 17 September, di mana panel dijadualkan untuk berdebat dan memilih sama ada akan mencadangkan dos penggalak atau dos ketiga vaksin.

Tetapi dalam kajian yang diterbitkan oleh The Lancet pada 13 September, dua pengulas vaksin senior FDA dan beberapa penyelidik utama berpendapat bahawa dos penggalak tidak diperlukan untuk populasi umum.

Mereka berpendapat bahawa kemungkinan kesan sampingan daripada dos tambahan melebihi manfaatnya, dengan menyatakan bahawa fenomena seperti itu sebenarnya akan meningkatkan keraguan vaksin.

“Bukti semasa tidak menunjukkan perlunya ia untuk populasi umum, di mana keberkesanannya terhadap penyakit yang teruk tetap tinggi. Walaupun ia terbukti dapat menurunkan risiko penyakit serius, persediaan vaksin semasa dapat menyelamatkan lebih banyak nyawa jika digunakan pada populasi yang sebelumnya tidak divaksinasi”.

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mengeluarkan pernyataan tegas awal bulan ini, meminta negara-negara kaya, termasuk AS melakukan moratorium pada dos penggalak hingga akhir 2021. Oleh kerana syarikat meningkatkan pengeluaran dos tambahan vaksin, ini menjadikan negara-negara miskin tidak mendapat vaksin awal, katanya dalam sidang akhbar.

“Saya tidak akan berdiam diri ketika syarikat dan negara yang mengendalikan bekalan vaksin global berpendapat golongan miskin dunia sekadar berpuas hati dengan lebihan”, kata Ghebreyesus pada sidang akhbar pada 8 September.

“Oleh kerana pengeluar telah mengutamakan dan diwajibkan secara undang-undang untuk memenuhi perjanjian dua hala dengan negara-negara kaya yang bersedia membayar harga tertinggi, negara-negara berpendapatan rendah telah kehilangan ‘alat’ untuk melindungi rakyat mereka”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI