26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaNasionalBNM : Diberi secara automatik kepada pemohon, berikut 3 saluran permohonan moratorium

BNM : Diberi secara automatik kepada pemohon, berikut 3 saluran permohonan moratorium

Bermula 7 Julai, individu mahupun pemilik perusahaan  yang terkesan ekoran pandemik, boleh membuat permohonan moratorium selama 6 bulan.

Ia tertakluk di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang diumumkan Perdana Menteri, melibatkan semua kumpulan B40, M40, T20 serta PKS dan juga perniagaan mikro.

Dalam satu kenyataan, Bank Negara Malaysia (BNM) memaklumkan bahawa pemohon tidak perlu bimbang kerana permohonan moratorium ini adalah mudah dan tidak memerlukan dokumen sokongan.

Menurut jurucakap BNM, faedah keuntungan juga hanya akan terakru (diambil kira) ke atas bayaran balik pinjaman yang tertangguh.

Sinar Harian

Moratorium ini juga diharapkan dapat memberi kelegaan kepada para peminjam individu dan perniagaan bernilai RM80 bilion, kata Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Pihak bank juga diarahkan untuk menawarkan pengurangan ansuran dan pakej lain, serta perlu menawarkan penstrukturan semula pembiayaan, bersesuaian dengan keadaan kewangan peminjam.

Menurut BNM, terdapat 3 saluran permohonan moratorium iaitu :

#1 Borang web

Bank Negara Malaysia/Facebook

#2 E-mel

Bank Negara Malaysia/Facebook

#3 Panggilan telefon

Bank Negara Malaysia/Facebook

BNM juga akan memastikan bahawa semua permohonan yang dibuat akan diluluskan secara automatik.

Difahamkan bahawa anda juga boleh mengunjungi cawangan bank masing-masing untuk mengemukakan permohonan moratorium secara fizikal.

Namun ia tertakluk kepada waktu operasi cawangan bank berkenaan dan juga sekatan pergerakan yang sedang berlangsung ketika ini.

BNM turut memberi jaminan bahawa Rekod Sistem Maklumat Rujukan Kredit Berpusat (CCRIS) peminjam tidak akan terjejas setelah menerima sebarang bentuk bantuan bayaran balik pinjaman.

Buat mana-mana individu yang berdepan dengan kesulitan untuk menghubungi bank masing-masing, anda boleh maklumkan kepada mereka menerusi pautan ini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI