28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaPetugas barisan hadapan hampir pitam akibat berjemur bawah matahari terlalu lama ketika...

Petugas barisan hadapan hampir pitam akibat berjemur bawah matahari terlalu lama ketika bertugas

Hari demi hari, kita dapat menyaksikan peningkatan jumlah kes virus Parti Komunis China (PKC) atau COVID-19 yang semakin membimbangkan. Tanggal 21 Mei 2021 mencatatkan sebanyak 6,493 jumlah kes baharu dengan 50 kematian.

Peningkatan jumlah pesakit setiap hari membuatkan ramai golongan petugas barisan hadapan kita tidak dapat menyembunyikan perasaan kecewa masing-masing apabila segelintir individu bertindak menuduh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memanipulasikan data dan ujian calitan.

@kangjery97/Twitter

Dalam satu perkongsian yang tular di Twitter baru-baru ini, seorang warganet telah memuat naik satu video pendek memaparkan seorang petugas barisan hadapan yang terpaksa disiram dengan air selepas hampir pitam akibat berada di bawah terik matahari pada jangka masa yang lama.

Pengguna Twitter yang dikenali sebagai Jery Alif Haiqal (@kangjery97) memuat naik video berkenaan bagi mengkritik tindakan sebilangan individu di media sosial yang sering melemparkan tuduhan tidak berasas terhadap pihak KKM.

@kangjery97/Twitter

“Kepada mereka yang sering menuduh KKM memanipulasi data, tipu keputusan ujian calitan. Kau fikir aku suka-suka nak berpanas bawah matahari? Sampai nak pitam sampai kena jirus air. Kau tak hadap nak kena tengok budak kecil meraung menggelupur sebab sakit nak kena swab. Trauma tahu tak?!”.

Memetik kenyataan Jery dari World of Buzz, Jery yang bekerja sebagai Pembantu Kesihatan Awam di Johor memaklumkan bahawa peningkatan kes membuatkan mereka terpaksa mengerah barisan petugas hadapan dari jabatan lain untuk sama-sama membantu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 220521_frontliner_02-1024x664.jpg
@kangjery97/Twitter

Jery turut mengingatkan rakyat Malaysia untu bersatu padu bagi memutuskan rantaian virus PKC ini memandangkan Malaysia kini sedang berada pada titik genting. Justeru, anda semua diingatkan untuk kekal berada di rumah dan mematuhi SOP yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan.

“Teruskan berdoa untuk kami. Ia mungkin tidak membawa makna besar pada anda tetapi ia sangat bermakna bagi kami”.

*Pihak Epoch Times menggunakan istilah ‘Virus PKC’ terhadap COVID-19 ekoran penyembunyian dan salah urus oleh Parti Komunis China yang ‘membenarkan’ virus itu tersebar di seluruh China sehingga mencetuskan pandemik global.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI