27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGlobal4 doktor dipenjara susulan aktiviti pengeluaran organ secara haram, undang perhatian terhadap...

4 doktor dipenjara susulan aktiviti pengeluaran organ secara haram, undang perhatian terhadap penuaian organ secara paksa di China

Kes jenayah melibatkan kegiatan pembedahan pengambilan organ haram yang dilakukan di China mendapat perhatian berikutan usaha berterusan Beijing dalam menutup amalan pengambilan organ daripada tahanan secara paksa.

Julai tahun lalu, empat orang doktor dari Timur China telah dijatuhkan hukuman penjara antara 12 hingga 28 bulan selepas didapati bersalah terlibat dalam kegiatan pengambilan hati dan ginjal daripada pesakit yang meninggal dunia di hospital bernama Li Peng.

Menurut pakar, kes itu dilaporkan oleh media pemerintah dan tidak ditapis, menunjukkan bahawa rejim China berusaha menggunakan cerita tersebut untuk mengalihkan perhatian daripada amalan pengambilan organ paksa yang dibenarkan oleh negara.

Menurut media kerajaan China, hati mangsa bernama Li itu dihantar ke sebuah hospital tentera di Beijing untuk transplantasi, manakala ginjalnya pula dihantar ke sebuah hospital di Tianjin yang berdekatan.

Kedua-dua hospital tersebut telah dikenal pasti sebagai organisasi bukan berasaskan keuntungan yang berpusat di Amerika sebagai pusat pengambilan organ secara paksa daripada tahanan politik yang masih hidup.

Doktor tersebut bersama dua rakan yang lain telah didakwa, setelah anak lelaki kepada si mati, Shi Xianglin memberitahu pihak berkuasa bahawa rekod sumbangan ibunya tidak didaftarkan pada pangkalan data derma rasmi China.

Hospital Tianjin, yang menempatkan salah satu pusat pemindahan organ yang paling aktif di China

Shi mula menyesyaki bahawa ada sesuatu yang tidak kena apabila dia mengetahui sepupunya, Shi Zijun telah dibayar 200,000 yuan dua hari selepas organ ibunya dikeluarkan.

Wang itu dibayar oleh pengusaha tempatan Huang Chaoyang, yang turut dijatuhi hukuman penjara 10 bulan kerana peranannya dalam pengambilan organ tanpa izin. Menurut media China, Huang adalah seorang peniaga yang menjual peralatan perubatan.

Keempat doktor itu kemudian menjelaskan alasan mereka melakukan pengambilan organ itu kerana mengikuti perintah penyelia hospital dan tindakan itu dibenarkan dan disokong oleh negara.

Pengeluaran organ secara haram

Li, seorang wanita berusia 53 tahun yang tinggal di daerah Huaiyuan di Anhui, Timur China meninggal dunia di hospital tempatan pada 15 Februari 2018. Empat hari sebelumnya, dia telah dikejarkan unit rawatan rapi (ICU) setelah mengalami kecederaan disebabkan serangan oleh anak tirinya yang menggunakan kapak.

Setelah menerima rawatan sehari di ICU, Li dilaporkan berada dalam keadaan kritikal dengan tanda-tanda kegagalan pernafasan yang berlaku. Doktor yang merawat Li adalah Dr Yang selaku timbalan ketua doktor dan pengarah ICU hospital.

Yang dilaporkan telah memujuk suami dan anak perempuan Li untuk menandatangani borang pendermaan organ sukarela dan berjanji bahawa mereka akan dibayar. Mulanya, Yang berjanji bahawa keluarga Li akan dibayar sebanyak 160,000 yuan.

Tetapi jumlah itu ditingkatkan menjadi 200,000 atas permintaan anak saudara Li, Shi Zijun. Suami dan anak perempuan Li menandatangani borang itu pada 14 Februari, sehari sebelum kematian Li.

Setelah mendapat persetujuan keluarga, Yang memanggil Huang Xinli, yang bekerja di sebuah hospital di Bandar Nanjing berdekatan dan berbincang mengenai pengambilan organ. Huang membuat keputusan bahawa organ Li sesuai untuk pembedahan pemindahan organ.

Pada masa itu, Huang adalah ketua doktor di Nanjing Drum Tower Hospital, yang mempunyai kaitan dengan Sekolah Perubatan Universiti Nanjing. Sebelum bekerja di sana, Huang pernah bekerja di Jiangsu People’s Hospital, sebuah hospital milik kerajaan yang terletak di Jiangsu, Nanjing.

Menurut media, Huang kemudian mengatur agar rakannya Lu Shen, dan seorang doktor lain, Wang Hailang, mengeluarkan organ Li di dalam ambulans. Lu adalah ketua doktor dalam pembedahan hepatobiliari dan pankreas di Jiangsu People’s Hospital. Wang pula merupakan doktor dalam stomatologi di Huaibei Miners General Hospital di Anhui.

Organ Li dikeluarkan setelah kematiannya, tetapi tidak jelas di mana ambulans diparkir ketika operasi itu dilakukan.

Ambulans yang tidak berlesen itu dimiliki oleh Ou Yang, yang menjalani hukuman satu tahun dan satu bulan dalam perbicaraan yang sama dengan ahli perniagaan Huang Chaoyang dan keempat-empat doktor tersebut.

Menurut media China, Ou telah membeli ambulans itu daripada pusat kesihatan awam di bandar Suzhou, Anhui pada tahun 2015. Sejak itu, dia telah mendapatkan plat kenderaan baru untuk ambulans dan mula menggunakan kenderaan itu untuk mengangkut pesakit dari daerah yang berdekatan hospital.

Semasa perbicaraan di Anhui pada bulan Julai, keempat-empat doktor tersebut disabitkan dengan kesalahan memusnahkan mayat dengan sengaja.

Walaupun Lu hanya bertanggungjawab mengeluarkan organ sahaja, tiga doktor yang lain didapati bersalah melakukan operasi pengeluaran organ tanpa izin ke atas 10 individu lain di daerah Huaiyuan antara tahun 2017 dan 2019.

Perincian mengenai 10 individu ini tidak diketahui, tetapi Huang difahamkan menjadi pakar bedah utama di sebalik operasi penuaian ini. Ou juga terlibat dalam 7 daripada 10 individu yang menjadi mangsa aktiviti haram tersebut.

Lu dijatuhi hukuman setahun penjara, Huang pula dihukum dua tahun empat bulan. Sementara Yang dikenakan penjara selama dua tahun dua bulan dan Wang pula dipenjara untuk tempoh dua tahun.

Keempat doktor tersebut mengemukakan rayuan ke mahkamah menengah di Bengbu, Anhui namun ditolak mahkamah, serta bersetuju dengan keputusan mahkamah rendah pada bulan Ogos. Defendan berpendapat bahawa tindakan mereka dibenarkan kerana mereka mengikuti perintah atasan hospital mereka.

Pada 19 April, portal berita China Tencent dan NetEase melaporkan bahawa Lu Dahai atau Lu Shen, mengatakan bahawa dia telah mengadili kesnya ke Mahkamah Tinggi Rakyat Anhui.

Penuaian organ

Dua hospital yang mengambil hati dan ginjal Li adalah Hospital Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) No. 302 dan Hospital Pusat Pertama Tianjin — dinamakan oleh Organisasi Dunia yang berpusat di Amerika untuk Menyiasat Penganiayaan Falun Gong (WOIPFG) kerana disyaki berperanan dalam pengambilan organ secara paksa dari tahanan yang mengamalkan Falun Gong.

Hospital PLA telah menjalankan sejumlah besar pembedahan pemindahan hati. Menurut WOIPFG, jumlah operasi ini mencapai sebanyak  310 antara bulan April 2005 hingga April 2010, dan sebanyak 146 antara Mei 2010 dan Disember 2012.

Pengamal Falun Gong, sebuah latihan meditasi yang juga dikenal sebagai Falun Dafa, telah menjadi sasaran penganiayaan oleh rejim China sejak tahun 1999. Jutaan pengamal telah dimasukkan ke penjara, kem buruh, wad psikiatri dan kemudahan lain.

Pada tahun 2000-an, laporan mendedahkan bahawa rejim komunis China secara sistematik membunuh para pengamal Falun Gong yang ditahan bertujuan untuk pemindahan organ. Pada masa itu, China tidak mempunyai program pendermaan organ rasmi dan pegawai China mengatakan organ tersebut terutama berasal dari tahanan yang dihukum mati.

Tatkala kajian sistem transplantasi organ China yang semakin meningkat, rejim mengumumkan bahawa mulai 1 Januari 2015, pihaknya akan menghentikan pengambilan organ daripada tahanan yang dihukum bunuh dan mendakwa bahawa ia hanya akan bergantung pada sistem derma sukarela yang baru. Namun, tuntutan Beijing itu dibantah oleh mahkamah rakyat yang berpusat di London.

Laporan tersebut menyimpulkan bahawa amalan pengambilan organ secara paksa yang dibenarkan kerajaan sepertimana yang dinyatakan secara besar-besaran, terjadi di China, dengan pengamal Falun Gong menjadi sumber organ utama.

Laporan penyiasatan oleh The Epoch Times pada 2016 pula menyimpulkan bahawa puluhan ribu mungkin terbunuh di Tianjin First Central Hospital, kerana hospital itu melakukan lebih banyak kegiatan pemindahan daripada bilangan yang ditampung oleh bekalan organ tahanan yang dihukum mati.

Pada 13 April, WOIPFG mengeluarkan laporan siasatan ke Jiangsu People’s Hospital. Pada bulan November 2018, seorang doktor di hospital tidak menafikan bahawa mereka mendapatkan organ pemindahan dari pengamal Falun Gong. Doktor juga mengatakan bahawa pembedahan pemindahan hati boleh diatur dalam waktu kurang daripada dua minggu.

Laporan itu juga merangkumi rakaman audio 2017 perbualan telefon antara penyiasat WOIPFG yang menyamar sebagai seseorang yang membuat pertanyaan mengenai pembedahan pemindahan hati dan dengan doktor yang tidak disebutkan namanya.

Doktor itu mengatakan bahawa organ boleh didapati dalam masa dua minggu, waktu menunggu lebih pendek daripada di Hospital Menara Drum Nanjing yang berdekatan.

Nanjing Drum Tower Hospital juga termasuk dalam senarai hospital WOIPFG yang mungkin terlibat dalam pengambilan organ paksa.

Mengalihkan naratif

Kes Li tidak disensor dan dilaporkan secara meluas oleh media pemerintah China adalah penting, kata ketua WOIPFG Wang Zhiyuan dalam wawancara baru-baru ini dengan edisi bahasa Cina The Epoch Times.

Wang mengatakan bahawa PKC berusaha menggunakan berita tersebut untuk menyebarkan naratif mengenai pengambilan organ di China — dengan mencuba membuat cerita bahawa jenayah ini semua dilakukan oleh individu dan pihak berkuasa China yang berusaha menghentikannya.

Hakikatnya, tindakan terhadap pengambilan organ daripada mangsa tahanan adalah usaha luas yang melibatkan kerjasama antara agensi kerajaan –  Suruhanjaya Hal Ehwal Politik dan Perundangan PKC, tentera China, unit polis, dan polis tentera, serta agensi parti wilayah dan kerajaan, kata Wang.

Menurutnya, hukuman yang dijatuhkan untuk para doktor itu cukup ringan. PKC pula mahu menggunakan kes ini sebagai propaganda dan tidak ingin menarik terlalu banyak perhatian mengenai perkara itu memandangkan doktor hanya bertindak mengikut perintah peringkat atasan hospital.

Berdasarkan penemuan baru-baru ini, Wang mengatakan bahawa beberapa hospital di China jelas masih melakukan pengambilan organ hidup daripada penganut Falun Gong.

Pengambilan organ di China telah menarik perhatian yang lebih besar di Barat terutamanya Amerika dan beberapa negara demokrasi lain dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Mereka turut meningkatkan kritikan terhadap PKC atas berbagai pelanggaran hak asasi manusia.

Di Amerika Syarikat, lapan daerah di Virginia telah meluluskan resolusi yang mengecam amalan berterusan China yang mengambil organ daripada tahanan secara paksa. Pada 15 April, Senat Texas turut mengguna pakai resolusi yang serupa.

Pada awal Mac, penggubal undang-undang AS di Senat dan Dewan memperkenalkan rang undang-undang (RUU) bagi akauntabiliti untuk pengambilan organ di China. Sekiranya digubal, RUU tersebut membolehkan pemerintah AS untuk menjatuhkan sekatan kepada individu dan pegawai pemerintah yang bertanggungjawab ke atas pemerdagangan organ atau pengambilan organ.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI