31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalLarangan TikTok di AS : Rang undang-undang diluluskan di peringkat jawatankuasa

Larangan TikTok di AS : Rang undang-undang diluluskan di peringkat jawatankuasa

Jawatankuasa Keselamatan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Kerajaan Senat Amerika Syarikat (AS) sebulat suara meluluskan rang undang-undang larangan penjawat persekutuan AS untuk memuat turun aplikasi TikTok ke peranti milik kerajaan.

Ia diumumkan menerusi satu kenyataan baru-baru ini oleh Senator Josh Hawley, yang mencadangkan rang undang-undang berkenaan larangan tersebut.

Senat AS sebulat suara bersetuju untuk meluluskan tindakan serupa pada Ogos 2020. Wakil Ken Buck yang mewakili Colorado telah memperkenalkan rang undang-undang yang serupa di Dewan.

Aplikasi tersebut yang popular dalam kalangan remaja, telah diserang di AS kerana kebimbangan pemiliknya dari China, ByteDance.

Logo Tik Tok dicetak 3D dilihat di hadapan bendera A.S. foto ini diambil pada 6 Oktober, 2020. (DADO RUVIC/Ilustrasi/Reuters)

TikTok dalam pada itu juga dilihat berusaha untuk menjauhkan diri dari Beijing dengan kejayaan yang berbeza-beza.

Hawley menyebut syarikat itu sebagai ancaman keselamatan yang bersifat segera.

“Ini tidak seharusnya menjadi isu partisan. Saya gembira melihat rakan-rakan saya di Senat bertindak bersama untuk menangani kempen pengumpulan data rahsia oleh Beijing”, kata Hawley dalam satu kenyataan selepas pungutan suara.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI