33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGaya HidupDr Soo Wincci kongsi pengalaman berpuasa tahun ke-10 di Sepanyol buat orang...

Dr Soo Wincci kongsi pengalaman berpuasa tahun ke-10 di Sepanyol buat orang ramai mengagumi semangat beliau

Bulan Ramadan adalah bulan yang mulia bagi golongan umat Islam di mana semua umatnya diwajibkan untuk berpuasa selain meningkatkan amalan kebajikan. Bukan sahaja itu, berpuasa juga merupakan satu amalan yang dapat memberikan manfaat kepada kesihatan kita.

Antaranya, meningkatkan kawalan gula dalam darah, menguatkan sistem imunisasi, meningkatkan fungsi otak, kesihatan jantung, membantu menurunkan berat badan di samping mencegah kanser. Selain umat Islam, ada juga segelintor individu agama lain yang turut mengamalkan berpuasa di bulan Ramadan misalnya penyanyi dan pelakon terkenal, Dr Soo Wincci.

Sumber : Instagram

Tahun 2021 merupakan tahun ke-10 beliau mempraktikkan amalan berpuasa. Lebih menarik lagi, Dr Soo Wincci juga sempat memuat naik kiriman swafoto menerusi laman Instagram dengan kapsyen:

“Selamat bersahur untuk semua yang ada di Malaysia. Nanti aku kena bangun awal di Sepanyol untuk sahur. Tahun yang ke-10. Jom berpuasa”.

Sumber : Instagram

Bekas ratu cantik Miss World Malaysia 2008 yang kini berusia 36 tahun sedang berada di Sepanyol bagi meneruskan pengajian dan bekerja secara sambilan. Wincci juga gemar berkongsi gambarnya sewaktu berbuka puasa sambil menunjukkan hidangan menu sederhana.

Perkongsian demi perkongsian ini turut menarik perhatian majoriti warganet yang mengagumi usaha dan semangat beliau untuk berpuasa selama 16 jam di Sepanyol.

Sumber : Beautiful Nara

“Jangan paksa diri kak. Tapi saya suka semangat dan percubaan kakak untuk berpuasa seperti kami”.

“Selamat berbuka puasa @drsoowincci. Kami baru lepas sahur di Malaysia”.

“Tadi baru teringat Dr puasa ke tahun ini sebab tahu setiap tahun mesti Dr puaa. Semoga yang baik-baik untuk Dr di sana. Selamat berpuasa”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI