30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGlobalChina pertimbang untuk mencampurkan vaksin COVID-19 bagi meningkatkan keberkesanan - pegawai atasan...

China pertimbang untuk mencampurkan vaksin COVID-19 bagi meningkatkan keberkesanan – pegawai atasan CDC China

Setelah rejim China mengedarkan ratusan juta dos vaksin COVID-19 ke luar negara, pegawai kesihatan atasan negara itu mengakui pada 10 April bahawa keberkesanan vaksin buatan China adalah rendah.

“Vaksin buatan China ‘tidak memiliki kadar perlindungan yang sangat tinggi’. Sekarang sedang dipertimbangkan secara formal apakah kita harus menggunakan vaksin yang berlainan dari garis teknikal yang berbeza untuk proses imunisasi,” kata pengarah CDC China, George Fu Gao ketika Persidangan Vaksin dan Kesihatan Nasional 2021 di Chengdu. 

Media milik negara China melaporkan dalam persidangan itu tetapi tidak menyebut komen Gao mengenai keberkesanan vaksin domestik.

Seorang wanita sedang menerima vaksinasi di Wuhan pada 8 April, 2021 (Gambar oleh Getty Images)

Kadar keberkesanan vaksin buatan China dilaporkan 50.4 peratus di Brazil, serta 33.3 peratus dan 11.5 peratus di Peru untuk vaksin buatan Wuhan dan Beijing, angka yang telah ditolak oleh Parti Komunis China yang berkuasa.

Pengilang vaksin yang berpangkalan di China, Sinopharm melaporkan bahawa vaksinnya dari Institut Wuhan mempunyai kadar keberkesanan 72.5 peratus semasa percubaan Fasa III. Vaksin Pfizer-BioNTech mempunyai keberkesanan yang dilaporkan pada kadar 95 peratus dan vaksin Moderna pada kadar 94.1 peratus.

Kata-kata Gao mendedahkan bahawa pihaknya tahu bahawa vaksin buatan China mungkin tidak memberikan perlindungan yang diharapkan oleh kebanyakan individu.

Keberkesanan rendah

Pengarah CDC China Gao Fu ketika sidang media di Beijing, China (Gambar oleh Noel Celis / AFP /Getty Images)

Gao hingga kini agak kritikal terhadap keberkesanan vaksin mRNA yang ditawarkan oleh Pfizer-BioNTech dan Moderna.

Namun, dalam persidangan di Chengdu, Gao tiba-tiba berubah nada suara ketika mendedahkan bahawa pihak berkuasa mengakui keberkesanan vaksin buatan China yang rendah.

“Setiap orang harus mempertimbangkan manfaat yang dapat diberikan oleh vaksin mRNA kepada umat manusia. Kita harus mengikutinya dengan teliti dan tidak mengabaikannya hanya kerana kita sudah memiliki beberapa jenis vaksin,” kata Gao.

Gao tidak memberikan kaedah yang jelas tentang bagaimana penyelidik akan mencampurkan pelbagai vaksin untuk menyuntik vaksin kepada masyarakat. Tetapi dia secara tersirat memberitahu pelbagai jenis vaksin diperlukan untuk mencegah jangkitan virus PKC (Parti Komunis China).

China belum meluluskan mana-mana vaksin COVID-19 keluaran negara asing. Negara itu telah meluluskan lima vaksin buatan China — tiga vaksin yang tidak aktif, satu vaksin adenovirus, dan satu vaksin subunit protein — untuk penggunaan kecemasan.

Tiga vaksin buatan China yang tidak diaktifkan — CoronaVac buatan China Sinovac, Vero Cell buatan Sinopharm dari Wuhan, dan vaksin Sinopharm dari Beijing, telah ditawarkan dan dihantar ke negara lain dalam beberapa bulan terakhir.

Ujian percubaan vaksin klinikal peringkat terakhir yang dijalankan terhadap CoronaVac di Brazil terbukti mempunyai keberkesanan 50.4 peratus — hampir tidak melepasi spesifikasi 50 peratus yang ditetapkan oleh WHO untuk kelulusan menurut undang-undang.

Vaksin Sinopharm yang tidak aktif diuji dalam ujian klinikal peringkat terakhir di Peru, di mana saintis Peru Ernesto Bustamante mendedahkan, “keberkesanan vaksin buatan Wuhan Sinopharm adalah 33.3 peratus, dan vaksin Sinopharm dari Beijing adalah 11.5 peratus.”

Petugas kesihatan menyuntik vaksin CoronaVac keluaran Sinovac dari China kepada seorang wanita dari kumpulan berisiko tinggi di Pusat Sukan Saeng Thip di Bangkok pada 7 April, 2021. (Gambar oleh Mladen Antonov / AFP / Getty Images)

Dos ketiga

Maklumat mengenai keberkesanan vaksin buatan China dan kesan sampingannya telah ditapis di China.

Pada 20 Mac, Gao memberitahu CCTV iaitu media milik kerajaan bahawa dua dos vaksin COVID-19 buatan China mungkin tidak mencukupi dan dos ketiga mungkin diperlukan untuk mencegah jangkitan.

“Antibodi dalam tubuh (yang dihasilkan setelah mengambil vaksin yang tidak aktif) mungkin tidak begitu baik untuk mencegah jangkitan pernafasan,” kata Gao.

Wawancara Gao adalah sebagai tindak balas terhadap tindakan yang diambil oleh Emiriah Arab Bersatu (UAE), di mana pengedar vaksin mengatakan bahawa ia akan mula menawarkan dos ketiga vaksin pada bulan Mac kerana keberkesanannya yang rendah. UAE meluluskan vaksin Sinopharm pada tahun 2020.

Hong Kong mengumumkan bahawa sekurang-kurangnya 12 dari jumlah 412,800 penerima vaksinasi telah meninggal dunia setelah menerima dos pertama vaksin Sinovac, walaupun pihak berkuasa mengatakan bahawa vaksin itu tidak berkaitan secara langsung dengan kematian.

Zhou Na, seorang penduduk dari bandar Qingdao di timur China, memberitahu The Epoch Times pada 9 April bahawa dia mengenali seorang warga yang meninggal dunia setelah menerima vaksinasi.

Vaksin CoronaVac dari China sedang disediakan oleh petugas kesihatan di Pusat Sukan Saeng Thip di Thailand (Gambar oleh Mladen Antonov / AFP / Getty Images)

“Doktor berkata dia mempunyai penyakit kronik dan tidak membaca manual vaksin dengan teliti. Hospital mengatakan bahawa kematian itu bukan salah laku atau kecuaian perubatan, dan menolak untuk membayar pampasan kepada keluarga,” kata Zhou.

Zhou mendedahkan yang dia diminta untuk menandatangani dokumen beberapa halaman sebelum vaksinasi yang menyenaraikan jenis pesakit yang tidak boleh menjalani vaksinasi.

“Dokumennya sangat panjang. Kami fikir kami sihat. Kami baru sahaja menandatangani kertas (tanpa membaca) dan mengambil gambarnya. Seluruh keluarganya telah menerima vaksin sejak seminggu yang lalu,” ujar Zhou Na.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI