26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaGaya HidupWanita temui spesies haiwan aneh dikenali 'Kongkang', bimbang kerana tidak bergerak mahupun...

Wanita temui spesies haiwan aneh dikenali ‘Kongkang’, bimbang kerana tidak bergerak mahupun makan

Baru-baru ini, telah tular satu peristiwa mengenai penemuan seekor haiwan yang jarang ditemui di Malaysia.

Teressa Tham menerusi Facebook telah memuat naik beberapa gambar memaparkan sejenis makhluk yang aneh dan amat jarang ditemui. Teressa berasa pelik kerana makhluk ini kekal statik dan langsung tidak menunjukkan sebarang pergerakan.

Facebook

Jelas Teressa lagi, makhluk yang aneh ini telah berada pada kedudukan yang sama dari siang hingga ke malam dan langsung tidak makan.

Teressa yang bimbang akan keadaan haiwan ini lalu memuat naik perkongsian tersebut bagi mendapatkan bantuan daripada orang ramai yang mungkin pernah melihat haiwan tersebut. 

Facebook

“Ada sesiapa tahu haiwan apakah ini? Bagaimana harus menjaganya? Haiwan ini berada dalam posisi sama siang dan malam di rumah jiran saya dan belum makan apa-apa lagi”. 

Ramai warganet memberi reaksi terhadap perkongsian tersebut. Malah, ada juga yang memaklumkan bahawa nama haiwan tersebut ‘Kongkang’ berdasarkan gambar pada setem yang dikongsikannya.

Carousell

Kongkang atau Red Slender merupakan sejenis haiwan nokturnal yang boleh ditemui di kawasan hutan hujan Sri Lanka. Mungkin ada antara anda yang pernah menonton filem animasi Zootopia pasti akan mengenali haiwan ini.

Haiwan bersaiz kecil ini terkenal dengan matanya yang besar, badan yang memanjang dan bulu berwarna perang.

Semoga haiwan ini berjaya ditempatkan semula ke habitat asalnya bagi memastikan spesies ini tidak terancam. 

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI