27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaWarga emas nafi menyebabkan kecederaan seekor kucing sehingga lumpuh

Warga emas nafi menyebabkan kecederaan seekor kucing sehingga lumpuh

GEORGETOWN – Seorang pesara guru mengaku tidak bersalah atas tuduhan menyebabkan kecederaan kekal kepada seekor kucing betina pada November tahun lalu.

Cosmos Chong Say Hun mengaku tidak bersalah atas pertuduhan mendatangkan kecederaan kepada seekor kucing betina sehingga lumpuh / Harian Metro

Tertuduh yang dikenali sebagai Cosmos Chong Say Hun, 79 tahun dihadapkan ke mahkamah selepas bertindak membaling sebatang besi tajam sepanjang 1.06 meter (3.5 kaki) ke arah seekor kucing betina berwarna putih tompoh hitam sehingga mengakibatkan kucing itu menderita lumpuh. Tindakan yang tidak munasabah ini dilakukan atas alasan kucing tersebut didapati mengotorkan halaman rumahnya.

Kucing comel yang diberi nama Baby itu turut dihadapkan ke mahkamah pada Khamis pagi lalu sebagai bukti. Menurt pegawai veterinar yang mengendalikan kes Baby, beliau memaklumkan bahawa Baby mengalami kesulitan untuk mengeluarkan air kencing disebabkan oleh kerosakan saraf pada bahagian pundi kencing.

Baby dibawa ke mahkamah sebagai bukti kekejaman tindakan tertuduh yang menganiaya binatang / kosmo_online (Instagram)

“Masa awal-awal dulu, Baby tak boleh kencing secara normal. Hari-hari kena tekan pundi kencing sebab ada kesan pada saraf. Tapi sekarang selepas rawatan, dah boleh kencing normal dan juga diletakkan kerusi roda untuk menggantikan kaki belakang,” jelas pegawai veterinar yang turut mengesahkan Baby kini dipelihara oleh seseorang yang sangat baik dan menyayanginya.

Suspek dipercayai melakukan perbuatan kejam itu di halaman rumah bernombor 16, Lengkok Tembaga, Island Park di Georgetown sekitar jam 6.40 petang pada 15 November tahun lalu. Lantaran itu, suspek telah didakwa melakukan kesalahan berkenaan di bawa Seksyen 29(1)(e) Akta Kebajikan Haiwan 2015 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 29(1) akta yang sama.

Baby mengalami kesukaran untuk buang air kencing selain terpaksa menggunakan kerusi roda untuk menggantikan kaki belakangnya / BH Online

Sekiranya disabitkan bersalah, tertuduh bakal berhadapan dengan hukuman denda tidak kurang daripada RM20,000 dan tidak melebihi RM100,000 atau penjara selama tempoh kurang tiga tahun atau kedua-duanya sekali. Tertuduh kini dibebaskan tanpa wang jaminan dan pihak mahkamah menetapkan tarikh 19 April ini bagi sebutan semula kes.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI