26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupDitinggalkan sendirian ketika mandi kerana tuan sibuk berbual di telefon, reaksi merajuk...

Ditinggalkan sendirian ketika mandi kerana tuan sibuk berbual di telefon, reaksi merajuk kucing ini buat warganet terhibur

Kita semua tahu kucing sememangnya tidak suka dimandikan. Setiap kali mendengar bunyi air dan melihat dirinya bakal dimandikan, pasti kucing akan cuba sedaya upaya untuk melarikan diri. Kesannya, banyak luka kecil akibat dicakar oleh kucing yang enggan dimandikan.

Itu adalah perkara yang normal dan sering dihadapi oleh setiap individu yang memelihara kucing. Tetapi menariknya kisah kali ini, kucing milik wanita ini tidak melawan ketika hendak dimandikan. Cuma, reaksinya selepas ditinggalkan sendirian di bilik air oleh tuannya menjadikan kucing comel ini bualan hangat di media sosial.

ddojoy

Menurut laporan ddojoy, wanita ini telah mengisi air di dalam baldi sebelum memasukkan kucing peliharaannya untuk dimandikan. Tiba-tiba, dia mendengar telefonnya berbunyi lantas wanita ini terus keluar ke ruang tamu untuk menjawab panggilan telefon tersebut.

Tanpa disedari, wanita ini telah berbual agak lama dan meninggalkan si comel itu sendirian di dalam baldi yang berisi air. Setelah menamatkan panggilan telefon, alangkah terkejutnya wanita ini apabila melihat kucing kesayangan sedang berdiri di dalam baldi sambil mengadap dinding tandas.

Serta-merta perasaan bersalah menyelubungi wanita ini. Dia terlupa dan membiarkan kucingnya kesejukan. Hal ini menyebabkan si comel terus menarik muka dan enggan memandang tuannya meskipun namanya dipanggil berulang kali.

ddojoy

Reaksi kucing ini sangat menghiburkan dan membuatkan ramai geram melihatnya merajuk. Namun pada masa yang sama, seorang doktor haiwan yang turut menyaksikan video ini sempat memberi nasihat serta tips ketika memandikan kucing. Antaranya:

  1. Potong kuku kucing bagi mengelakkan kecederaan berlaku bukan sahaja kepada manusia tetapi kucing itu sendiri
  2. Keturunan kucing asalnya hidup di kawasan padang pasir dan hal ini menyebabkan kucing mempunyai ketakutan terhadap air. Justeru, kita tidak perlu memandikan kucing terlalu kerap
  3. Pastikan suhu air tidak terlalu sejuk mahupun panas
  4. Letakkan kucing di dalam air secara perlahan-lahan dan gunakan sabun/syampu yang bersesuaian
  5. Segerakan proses memandi dan mengeringkan kucing bagi mengelakkan kucing anda dijangkiti selesema

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI