26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGaya HidupWanita ini terkejut melihat perubahan besar yang berlaku selepas beberapa jam tinggalkan...

Wanita ini terkejut melihat perubahan besar yang berlaku selepas beberapa jam tinggalkan kucing dan anjingnya di rumah

Peribahasa Melayu ada menyebut ‘bagai anjing dengan kucing’ yang membawa maksud selalu bertengkar. Namun sejauh manakah kebenaran yang menyatakan bahawa anjing dan kucing merupakan musuh seteru dan tidak boleh berbaik?

Kisah yang akan dikongsikan kali ini melibatkan seorang wanita yang memelihara seekor anjing betina bernama Saltie. Saltie merupakan anjing yang sangat ceria dan aktif. Saltie gemar melakukan aktiviti yang menyeronokkan. Apa sahaja yang dirasakan seronok, pasti Saltie akan lakukannya.

Namun begitu, adakalanya wanita ini berasa bersalah setiap kali meninggalkan Saltie sendirian di rumah untuk pergi bekerja. Pasti Saltie akan merasa bosan dan tiada teman untuk bermain bersama. Pada saat itulah wanita ini mengambil keputusan untuk memelihara seekor kucing jantan yang diberi nama Lars. Kewujudan Lars di dalam keluarga ini bukanlah satu perancangan awal. Sebaliknya, Lars telah ditemui di dalam kotak kadbod dan cuaca pada ketika itu sangat sejuk disertai dengan ribut salji.

Ketika ditemui, Lars cuba untuk bertahan sendirian tanpa ibu mahupun kucing lain di sisi. Simpati dengan keadaan itu, Lars telah dibawa pulang ke rumah dengan harapan kucing ini dapat menjadi peneman yang baik buat anjing kesayangannya, Saltie. Pada peringkat awal, Saltie agak terkejut dan sentiasa berhati-hati apabila berada berhampiran Lars. Tingkah laku Saltie boleh dikatakan seperti seorang kakak yang tidak menginginkan ibu bapanya untuk mendapatkan bayi.

Selama beberapa hari, wanita ini terpaksa memantau pergerakan kedua-dua haiwan peliharaannya bagi mengelakkan berlakunya pertengkaran sehinggalah pada suatu hari, wanita ini terpaksa keluar dari rumah dan meninggalkan kedua-duanya bersendirian. Sebaik sahaja dia pulang ke rumah, dia sangat terkejut apabila mendapati Saltie dan Lars sedang bermesra-mesraan di atas katil. Lars sedang asyik menjilat bahagian dalam telinga Saltie dan anjing itu kelihatan sangat gembira dengan layanan yang diberikan oleh kucing tersebut.

”Lars yang bersaiz kecil telah memasukkan seluruh kepalanya ke dalam telinga Saltie untuk melakukan kerja-kerja pembersihan dan Saltie sangat gembira diperlakukan sebegitu”.

Sejak itulah, Saltie mula berbaik dengan Lars kerana Saltie sedar Lars bukanlah seekor kucing yang menakutkan sebaliknya Lars akan memberikan dandanan dan menjilatnya. Tidak kira sama ada di atas katil mahupun sofa, Saltie akan sentiasa dimanjakan oleh Lars.

”Adakalanya, Saltie akan memberikan petunjuk kepada Lars untuk menjilatnya. Saltie akan menjilat Lars beberapa kali dan Lars seolah-olah memahami kehendak Saltie sebelum terus memberikan layanan istimewa kepada Saltie. Apabila Saltie masuk ke rumah selepas berada di luar, Lars akan mencium tapak kaki Saltie untuk mengetahui ke mana Saltie pergi”.

Menurut wanita ini lagi, sepanjang dua tahun pertama Lars menjadi kucing peliharaannya, Lars hanya akan memberikan sepenuh perhatian kepada Saltie sehingga membuatkan wanita ini menggelar Lars sebagai ”kucing kepunyaan Saltie”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI