26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaBerita Utama3 hari tidur di koridor dan tidak mandi, kisah wanita ini mendapat...

3 hari tidur di koridor dan tidak mandi, kisah wanita ini mendapat perhatian Uncle Kentang

Beberapa hari lalu, seorang wanita telah diusir dari bilik yang disewa di rumah pangsa Suria Magna di Kepong dan insiden ini telah mendapat perhatian daripada Kuan Chee Heng. Kuan Chee Heng atau lebih dikenali sebagai Úncle Kentang merupakan seorang usahawan yang berjaya.

Aktivis sosial ini telah segera bergegas ke lokasi kejadian sebaik sahaja mendapat aduan daripada orang awam yang menyatakan wanita berkenaan telah tidur di laluan koridor selama tiga hari kerana tidak mempunyai hala tuju lain.

Semua barangan miliknya telah dialihkan di bahagian koridor rumah pangsa itu dan wanita ini tidak mampu untuk melakukan apa-apa kerana hanya mempunyai wang sebanyak RM12 sahaja. Wanita ini turut mendakwa pernah cuba untuk mendapatkan bantuan daripada orang ramai dan ahli politik namun tidak berjaya.

”Makcik kena kunci dan barang beliau diletakkan di koridor selepas tak mampu bayar sewa. Tidak mengapa makcik, kita akan bantu. Makcik sudah tidak tidur selama tiga malam. Sedih sangat. Muka cengkung dan duit dalam poket hanya ada RM12. Sebatang kara. Kita akan bantu,” tulis Uncle Kentang menerusi Facebook miliknya pada 9 Februari lalu.

Usahawan dan dermawan berusia 56 tahun ini telah menghulurkan pertolongan bukan sahaja dari segi kewangan tetapi juga memastikan bahawa wanita ini ditempatkan di tempat yang selamat. Malah, Uncle Kentang turut berjanji akan menjemput wanita ini untuk menikmati juadah makan malam sempena sambutan Hari Tahun Baharu Cina.

Kuan mendapat gelaran Uncle Kentang apabila dia mengambil tindakan untuk memberikan ubi kentang kepada golongan miskin dan memerlukan beberapa tahun yang lalu. Jelasnya, golongan ini seringkali diberikan sumbangan dalam bentuk beras namun majoritinya terlalu miskin sehingga terpaksa memakan nasi bersama kicap sahaja.

”Mereka tidak mempunyai duit untuk membeli sayur. Apabila saya memberikan kentang, mereka kelihatan sangat gembira”.

Selain itu, Kuan juga menyediakan perkhidmatan ambulans secara percuma kepada mereka yang memerlukan. Malah, Kuan juga sebelum ini pernah memperkenalkan Pasar Mini 10 sen di mana kewujudan pasar ini adalah khusus untuk golongan miskin membeli barangan yang didermakan oleh orang ramai seperti mesin basuh atau pakaian pada harga sebanyak RM0.10 sahaja!

Semoga Kuan atau Uncle Kentang akan terus dikurniakan limpahan rezeki dan kesihatan yang baik demi kebajikan masyarakat yang dalam kesusahan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI