26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaNasionalBarangan tiruan pelbagai jenama dijual secara dalam talian berjaya dirampas KPDNHEP di...

Barangan tiruan pelbagai jenama dijual secara dalam talian berjaya dirampas KPDNHEP di Kota Kinabalu

KOTA KINABALU – Operasi penjualan barangan tiruan pelbagai jenama secara dalam talian berjaya ditumpaskan di bandaraya ini selepas Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Negeri Sabah menyerbu sebuah premis dan merampas 2,926 unit barangan tiruan bernilai RM101,860.

Pengarah KPDNHEP Negeri Sabah, Georgie Abas, berkata tujuh orang yang terlibat dalam penjualan barangan tiruan berkenaan turut ditahan dalam serbuan pada 8 Februari, bagi membantu siasatan.

Menurutnya, sebanyak 2,926 kasut sukan, beg dan jersi yang mempunyai jenama seperti Nike dan Adidas telah dirampas semasa serbuan dilakukan, yang bernilai RM 101,860.

KPDNHEP-Negeri Sabah / Facebook

“Antara barangan yang dirampas ialah kasut jenama Nike pelbagai saiz sebanyak 1,445 kotak, kasut jenama Adidas (370 kotak), baju jersi jenama Adidas dan Nike (871 helai) serta beg jenama Adidas dan Nike (240 unit),” kata Georgie Abas dalam kenyataan pada 9 Februari.

Georgie Abas berkata, serbuan dilakukan susulan risikan selama seminggu di lokasi berkenaan serta pihaknya menjejak barangan itu secara dalam talian di mana ia dijual.

Katanya, stok barangan tiruan iaitu kasut, beg dan pakaian tiruan disimpan di tingkat satu sebuah premis perniagaan yang menjual barangan berjenama.

Menurutnya, barangan tiruan berkenaan tidak dipamerkan di premis kedai tingkat bawah, yang kelihatan mereka menjalankan perniagaan yang sah.

“Siasatan kami mendapati bahawa barang tiruan itu hanya dijual secara dalam talian,” kata Georgie Abas.

KPDNHEP-Negeri Sabah /Facebook

Berdasarkan keterangan pekerja yang bekerja di tingkat bawah, mereka memberitahu kesemua barangan tiruan itu berasal dari pembekal dari Singapura.

“Mereka juga memberitahu kami bahawa mereka baru beroperasi pada bulan Februari dan menggunakan media sosial untuk menjual barangan itu di Kota Kinabalu,” katanya.

Pemilik premis disiasat di bawah Seksyen 102 (1) (c) Akta Cap Dagangan 2019 kerana memiliki barang-barang dengan cap dagangan yang dipakaikan dengan salah, yang boleh didenda tidak melebihi RM10,000 untuk setiap barang, atau dipenjara tidak melebihi tiga tahun, atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI