25.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 19, 2021
Utama Nasional MDKS tawar RM3 untuk setiap tikus yang ditangkap, tidak kira hidup atau...

MDKS tawar RM3 untuk setiap tikus yang ditangkap, tidak kira hidup atau sudah mati

Tiada siapa yang mahu persekitaran kediaman yang kotor dan dipenuhi dengan haiwan perosak seperti tikus. Bukan sahaja merosakkan barangan malah ia juga membawa penyakit.

Pembiakan tikus di kawasan persekitaran tempat tinggal kita seharusnya ditangani bersama, tidak boleh berharap pada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) sahaja.

Menyedari akan hakikat itu, Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) baru-baru ini ada mengumumkan bahawa RM3 akan diberikan untuk seekor tikus – tidak kira hidup ataupun mati.

Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS)/Facebook

Dalam kenyataan yang dimuat naik di Facebook rasmi, MDKS menjelaskan bahawa usaha itu dijalankan bersempena Kempen Kawalan Tikus 2021.

Difahamkan juga bahawa kempen tersebut akan berlangsung hingga 30 November akan datang.

Seperti yang telah dinyatakan tadi, setiap seekor tikus (sama ada hidup ataupun telah mati) bersamaan dengan RM3.

Foto hiasan/Harian Metro

Serahan tikus berkenaan pula boleh dibuat pada setiap hari Isnin dan juga Jumaat.

Penduduk tempatan boleh menyerahkan tikus di Jabatan Kesihatan dan Persekitaran bertempat di No. 19, Jalan Semarak 1/5, 45000 Kuala Selangor.

Bagi sesiapa yang mahukan maklumat lanjut, bolehlah menghubungi Jabatan Kesihatan dan Persekitaran MDKS di talian 03-32812235.

Orang-orang di Kuala Selangor apa lagi, ayuh tangkap dan ‘claim’ duit anda. lagi banyak tangkapan, lagi untung! Persekitaran pun jadi lebih bersih.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI