31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalPerdana Menteri Perancis umum letak jawatan selepas pakatan haluan kiri menang kerusi...

Perdana Menteri Perancis umum letak jawatan selepas pakatan haluan kiri menang kerusi terbanyak dalam pilihan raya

Pakatan berhaluan kiri memberi kejutan susulan keputusan pusingan kedua pilihan raya Perancis dengan memenangi kerusi parlimen terbanyak tetapi tidak memperolehi majoriti mutlak.

Keputusan akhir di Perancis mengumumkan pakatan berhaluan kiri telah memenangi kerusi parlimen terbanyak dalam pilihan raya. Terdapat peratusan keluar mengundi yang tinggi.

Presiden Emmanuel Macron yang mewakili blok berhaluan tengah Together for the Republic menduduki tempat kedua, manakala parti haluan kanan National Rally (RN) di tempat ketiga. Tiada parti yang mempunyai kerusi majoriti di parlimen. Parti National Rally telah meningkatkan jumlah kerusi yang disandangnya di parlimen secara drastik tetapi jauh di luar jangkaan.

Perdana Menteri Perancis , Gabriel Attal mengumumkan akan meletak jawatan. (Gambar AFP)

Perdana Menteri Gabriel Attal berkata beliau akan mengemukakan surat peletakan jawatan.

Keputusan akhir mengumumkan pakatan berhaluan kiri Perancis telah memenangi kerusi terbanyak dalam pilihan raya Parlimen.

Gabungan New Popular Front (NFP) telah memenangi kerusi paling banyak di parlimen, dengan sekurang-kurangnya 181. Penyokong Macron mempunyai lebih daripada 160 kerusi. Parti National Rally yang dipimpin Marine Le Pen mempunyai 143 kerusi selepas mendahului pada pusingan pertama. Tiada majoriti mutlak untuk membentuk kerajaan.

Presiden Macron perlu membentuk pakatan untuk memimpin kerajaan, dan Perancis kini berhadapan dengan prospek parlimen yang digantung.

Perdana Menteri Perancis mengumumkan peletakan jawatan

Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal berkata beliau akan meletak jawatan selepas pakatan berhaluan kiri berjaya meraih kemenangan dalam pilihan raya Parlimen untuk membentuk kerajaan akan datang.

Attal berkata beliau akan kekal menyandang jawatan itu semasa Sukan Olimpik Paris akan datang dan selama yang diperlukan, memandangkan unjuran pengundian menunjukkan bahawa tiada pihak yang memenangi majoriti mutlak.

Kemungkinan rundingan politik yang sengit akan berlangsung dalam beberapa minggu akan datang untuk memilih perdana menteri baharu dan membentuk kerajaan.

Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal memberikan ucapan selepas keputusan pertama pusingan kedua pilihan raya Parlimen Perancis di Matignon, Paris pada 7 Julai 2024. (Gambar oleh Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Presiden Macron akan menunggu untuk membuat keputusan mengenai pembentukan kerajaan baharu.

Pejabat Presiden Macron berkata beliau akan “menunggu National Rally (RN) baharu untuk pengaturan sendiri” sebelum membuat sebarang keputusan mengenai kerajaan baharu.

National Rally dijadualkan mengadakan mesyuarat sesi penuh buat kali pertama pada 18 Julai. Kenyataan itu menyebut Macron akan memastikan “pilihan berdaulat rakyat Perancis akan dihormati.”

Menurut unjuran terkini berdasarkan anggaran syarikat peninjau, Ifop, NFP dijangka memenangi antara 180 hingga 205 kerusi dalam Dewan Nasional (Dewan Rakyat) di Parlimen.

Pakatan berhaluan tengah, Together for the Republic yang disokong oleh Macron pula diunjurkan menyusul di kedudukan kedua dengan diramalkan menguasai antara 164 hingga 174 kerusi, manakala RN pimpinan Marine Le Pen pula dijangka meraih antara 130 hingga 145 kerusi.

Dewan Nasional mempunyai sejumlah 577 kerusi, dan tiada dalam kalangan ketiga-tiga blok politik utama itu diunjurkan memperoleh majoriti mutlak membabitkan 289 kerusi.

Keputusan pusingan pertama pengundian pada 30 Jun lalu menyaksikan seramai 76 calon memenangi pemilihan tanpa perlu melalui pusingan kedua pengundian.

Dalam pusingan pertama pengundian itu, RN mendapat 29.26 peratus undi (37 kerusi) dan kadar itu meningkat kepada lebih 33 peratus apabila digabungkan dengan kerusi dimenangi sekutunya.

NFP pula meraih 28.06 peratus undi (32 kerusi), manakala pakatan berhaluan tengah berada di kedudukan ketiga dengan 20.04 peratus undi (dua kerusi).

Sebelum ini, Macron membubarkan Parlimen Perancis dan mengadakan pilihan raya lebih awal selepas RN menguasai lebih 31 peratus undi pada pilihan raya Parlimen Eropah pada 9 Jun lalu, menewaskan blok berhaluan tengah dokongan beliau.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI