31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaPenyelidik sahkan kehadiran Petropoda berbahaya di Mersing

Penyelidik sahkan kehadiran Petropoda berbahaya di Mersing

MERSING: Petropoda berbahaya dikesan di perairan Mersing oleh penyelidik daripada Institut Penyelidikan Perikanan Batu Maung, Pulau Pinang pada 11 Jun.

BERNAMA

Menurut Jabatan Perikanan Johor dalam satu kenyataan, hidupan laut gastropoda berbahaya yang dikenal pasti sebagai Petropoda (Creseis Acicula) ini berasal dari perairan tropika dan subtropika.

“Perubahan iklim, peningkatan suhu air dan air ‘ballast’ perkapalan dipercayai menjadi punca penyebaran spesies ini ke perairan negara.”

“Moluska (haiwan berbadan lembut tidak bertulang) ini mempunyai sengat yang boleh menyebabkan keradangan, kegatalan, kekeringan, pengelupasan, kemerahan dan kulit bersisik,” Katanya dalam hantaran di laman Facebook pada Khamis lalu.

Difahamkan, kesan tersebut ada kaitan dengan tindak balas hipersensitif pada bahagian kulit manusia.

Oleh yang demikian, jika terkena sengatan Petropoda berbahaya ini, mangsa perlu mendapatkan rawatan perubatan segera.

BERNAMA

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Johor Nurhuda binti Ibrahim, mereka akan akan memantau kehadiran Petropoda sehingga situasi selamat.

Dalam pada itu, orang ramai dinasihatkan agar menjauhi aktiviti berkaitan air buat masa ini.

Untuk pengetahuan, Petropoda ini juga dikenali sebagai “siput laut terbang” kerana menggunakan kaki seperti sayap untuk berenang

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI