31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaStrok haba, lebih 560 orang jemaah haji meninggal dunia di Mekah

Strok haba, lebih 560 orang jemaah haji meninggal dunia di Mekah

MEKAH: Hampir 2 juta orang jemaah haji bakal menyempurnakan ibadah Haji namun lebih 560 orang dilaporkan meninggal dunia disebabkan strok haba.

REUTERS

Menurut Reuters, sekurang-kurangnya 562 orang jemaah haji meninggal dunia berdasarkan kenyataan dan sumber kementerian luar.

Mesir sendiri mencatatkan 307 kematian dan 118 lagi hilang, seperti yang dilaporkan oleh sumber perubatan dan keselamatan kepada Reuters. Suhu yang dicatatkan ketika itu melonjak melepasi 50 darjah Celsius (124 Fahrenheit).

“Ia sangat panas dan orang ramai tidak dapat menanggung haba seperti itu,” kata Wilayet Mustafa, seorang jemaah haji Pakistan.

Seorang saksi berkata dia melihat mayat terbaring di tepi jalan berhampiran Mina, di luar Mekah, ditutup dengan kain Ihram putih (sejenis pakaian ringkas yang dipakai oleh jemaah haji) sehingga pasukan perubatan tiba.

IMAGINEINKJET: Jemaah haji lelaki sedang membantu jemaah haji lain yang rebah di jalanan

Para saintis iklim berkata, kematian seperti ini memberikan gambaran bahawa inilah keadaan yang akan dihadapi oleh berpuluh-puluh juta umat Islam dalam beberapa dekad akan datang ketika mereka menunaikan haji kelak.

“Haji telah dilaksanakan dengan cara tertentu selama lebih daripada 1000 tahun, dan ia sentiasa dalam musim panas,” Kata Carl-Friedrich Schleussner, penasihat saintifik di institut German Climate Analytics.

“Tetapi… krisis iklim membuatkan keadaan cuaca bertambah teruk.”

Semasa haji ke Kaabah, struktur batu berbentuk kubus di Masjidil Haram, para jemaah melaksanakan ibadah seperti yang diajar oleh Nabi Muhammad kepada pengikutnya 14 abad yang lalu.

Menurut Schleussner, bahagian penting haji seperti mendakit Bukit Arafah telah menjadi “sangat berbahaya kepada kesihatan manusia.”

REUTERS: Jemaah haji berjalan sambil memegang payung pada hari ketiga upacara melontar jamrah, di tengah cuaca yang sangat panas, semasa ibadah haji tahunan di Mina, Arab Saudi.

Waktu haji ditentukan oleh tahun lunar, yang menjadikan haji beralih 10 hari ke belakang setiap tahun. Walaupun haji kini menuju ke musim sejuk, namun menjelang tahun 2040-an ia akan bertepatan dengan puncak musim panas di Arab Saudi.

“Ia akan akan membawa maut,” kata Fahad Saeed, seorang saintis iklim di Climate Analytics yang berpusat di Pakistan.

Kematian berkaitan haba semasa haji bukanlah perkara baru, malah telah direkodkan sejak tahun 1400-an lagi.

Kekurangan penyesuaian kepada suhu yang lebih tinggi, usaha fizikal yang intensif, ruang yang terdedah, dan populasi yang lebih tua menjadikan para jemaah terdedah kepada bahaya.

Pada tahun lepas, lebih 2000 orang jemaah haji mengalami tekanan haba, menurut pegawai Saudi. Keadaan akan menjadi lebih teruk apabila dunia semakin panas, kata saintis.

REUTERS: Seorang wanita mengipas wajah jemaah haji wanita untuk menyejukkannya ketika mereka dalam upacara melontar jamrah.

Saeed dan Schleussner menerbitkan kajian pada tahun 2021 dalam jurnal Environmental Research Letters yang mendapati bahawa jika dunia memanas sebanyak 1.5 C (2.7 F) di atas paras pra-industri, risiko strok haba bagi jemaah haji akan menjadi lima kali ganda lebih tinggi.

Dunia berada di landasan untuk mencapai pemanasan 1.5 C pada tahun 2030-an.

Menurut Saeed sesiapa sahaja yang terpanggil untuk menunaikan haji pasti akan melaksanakannya kerana itu adalah pengalaman sekali seumur hidup. Tambahan pula, setiap negara menerima jumlah slot yang terhad bagi menghantar jemaah haji mereka.

Pada tahun 2016, Arab Saudi menerbitkan strategi haba yang termasuk membina kawasan teduh, menubuhkan hentian air minuman setiap 500 meter dan meningkatkan kapasiti penjagaan kesihatan.

Pihak berkuasa kesihatan Saudi memberi amaran kepada jemaah haji untuk kekal terhidrat dan mengelakkan berada di luar antara pukul 11 pagi hingga 3 petang semasa musim haji ini.

Jemaah Pakistan, Mustafa berkata dia terpaksa menolak ibunya yang berusia 75 tahun dengan kerusi roda. Apabila mereka berhenti sebentar untuk berehat, polis memberitahu mereka supaya terus bergerak.

REUTERS: Jemaah haji kelihatan bersyukur kerana renjisan air sedikit sebanyak menyejukkan mereka dalam cuaca panas itu.

“Saya terkejut melihat tiada usaha yang dibuat oleh kerajaan Saudi untuk menyediakan sebarang perlindungan atau air,” Kata Mustafa.

Walau bagaimanapun, pejabat media kerajaan Arab Saudi tidak segera memberi maklum balas berkenaan permintaan untuk komen mengenai perkara ini.

Sumber perubatan Mesir memberitahu Reuters bahawa kematian tertinggi adalah dalam kalangan jemaah yang tidak didaftarkan secara rasmi dengan pihak berkuasa haji dan terpaksa tinggal di jalanan, terdedah kepada haba.

Jemaah Mesir Sameh Al-Zayni berkata, dia menerima air daripada pihak berkuasa Saudi, dan seorang saksi Reuters melihat polis Saudi mengedarkan air dan menyembur orang ramai bagi tujuan menyejukkan mereka.

Menyembur air hanya berkesan pada suhu di bawah kira-kira 35 C (95 F), kata saintis.

REUTERS: Seorang jemaah lelaki kelihatan merenjis air melalui botol air untuk menyejukkan mereka ketika dalam upaca melontar jamrah.

Jika suhu terlalu tinggi, menyembur air tidak membantu dan boleh menambah risiko dalam keadaan lembap kerana orang sukar untuk menyejukkan badan melalui peluh.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI