31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalPesawat MAS lakukan pendaratan cemas di Hyderabad selepas alami masalah enjin

Pesawat MAS lakukan pendaratan cemas di Hyderabad selepas alami masalah enjin

NEW DELHI- Penerbangan Malaysia Airlines (MAS) menuju Kuala Lumpur dari Lapangan Terbang Antarabangsa Rajiv Gandhi di Hyderabad, India, terpaksa melakukan pendaratan cemas selepas pesawat itu mengalami masalah pada satu daripada enjinnya selepas berlepas.

Penerbangan MH199, yang membawa 131 penumpang dan tujuh anak kapal, berlepas pada 12.45 pagi 20 Jun, namun terpaksa berpatah balik ke lapangan terbang Hyderabad pada jam 3.21 pagi apabila percikan api kelihatan keluar daripada enjin kanan pesawat.

@TOIHyderabad / X

Akhbar India Business Standard melaporkan penerbangan MAS bergerak pada ketinggian maksimum 29,000 kaki sebelum turun ke 19,000 kaki. 

Ia terus menurun ke ketinggian 7,200 kaki, yang dikekalkan sehingga 15 minit terakhir sebelum mendarat dengan selamat di Lapangan Terbang Antarabangsa Rajiv Gandhi, Hyderabad.

@JacdecNew / X

Semua 138 penumpang dan kru penerbangan disahkan selamat.

Pesawat MH199 adalah jenis Boeing 737-800.

@TOIHyderabad / X

Dalam perkembangan terkini, Malaysia Airlines Bhd (MAB) mengesahkan bahawa penerbangan MH199 dari Hyderabad ke Kuala Lumpur telah berpatah balik dan terpaksa melakukan pendaratan cemas di lapangan terbang Hyderabad kerana mengalami masalah enjin selepas berlepas.

“Penumpang yang terjejas akan dijadual semula ke penerbangan lain untuk meneruskan perjalanan mereka. Pesawat itu kini berada di darat untuk pemeriksaan lanjut.

“Keselamatan kekal paling penting kepada Malaysia Airlines,” kata MAB dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kepada media India.

Video di sini:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI