32.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaGaya HidupPelajar dedikasi belajar lewat malam di bawah sinaran lampu jalan curi tumpuan...

Pelajar dedikasi belajar lewat malam di bawah sinaran lampu jalan curi tumpuan menyentuh hati ramai

Ada kalangan pelajar tidak akan membiarkan apa-apa pun yang dapat menghalang pengajiannya ketika dia sedang gigih mengulang kaji pelajaran.

Pelajar ini benar-benar berazam untuk menuntut ilmu walau apa pun halangan yang sedang hadapi. Tidak kira di mana dia berada atau apa yang berlaku di sekelilingnya, dirinya tetap komited untuk belajar demi kemajuan masa hadapan.

Menjadi sebuah kisah yang menjadi inspirasi dan menyentuh hati baru-baru ini apabila pengguna TikTok @ameirfann berkongsi video seorang pelajar universiti dilihat sedang gigih belajar di bawah sinaran lampu jalan di pekarangan asrama universitinya.

@ameirfann / TikTok

Dalam video berkenaan, seorang pelajar wanita kelihatan sedang belajar bersungguh-sungguh di bawah cahaya lampu jalan yang malap.

Biasanya, pelajar pasti berasa selesa belajar di perpustakaan, bilik tutorial atau dalam bilik asrama sendiri ketika fasiliti itu telah ditutup untuk menyambung ulang kaji pelajaran.

Tetapi bagi pelajar ini, keselesaan tidak sepenting dedikasi. Dia duduk di atas permukaan laluan jalan dengan meja belajar kecil dan sebotol air, sambil memberikan fokus penuh terhadap pelajarannya tanpa menghiraukan orang lain yang memerhatikannya.

“Besarnya lampu study dia,” tulis @ameirirfann pada video tularnya itu.

@ameirfann / TikTok

Pengguna TikTok ini berkata pada mulanya dia tidak berapa nampak apa yang pelajar wanita itu sedang lakukan sehinggalah apabila melihat lebih dekat, rupa-rupanya dia sedang belajar dengan duduk bersila bersama meja kecil lipat di sisinya.

Difahamkan, kejadian pelajar belajar lain daripada yang lain itu berlaku kira-kira jam 11.30 malam di Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) Pagoh, Johor.

Video tular dengan lebih 1.4 juta tontonan ini telah meraih perhatian warganet yang rata-rata menyatakan kekaguman dan memberi sokongan terhadap pelajar tersebut.

@ameirfann / TikTok

Mereka memuji kesungguhannya sambil memberikan kata-kata semangat, juga menyatakan tempat belajarnya itu mungkin tidak mengganggu rakan sebiliknya yang mahu tidur.

Ada juga yang mendoakan pelajar ini dan mengakui pengalaman sendiri pernah menghadapi halangan tersendiri ketika pengajian.

@ameirfann / TikTok

Semoga berjaya semua pelajar dalam pengajian masing-masing di luar sana dan dapat memberikan sumbangan kepada kemajuan negara.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI