29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGlobalDua belas maut, 60 cedera selepas papan iklan di Mumbai runtuh

Dua belas maut, 60 cedera selepas papan iklan di Mumbai runtuh

Dua belas orang terbunuh dan sekurang-kurangnya 60 cedera selepas papan iklan tumbang semasa ribut kuat di ibu negara kewangan India, Mumbai dalam kejadian pada 13 Mei.

Sebuah jengkaut sedang menggali serpihan ketika penyelamat berlumba-lumba mencari mangsa yang terselamat selepas papan iklan itu runtuh di sebuah stesen minyak di Pantnagar, Ghatkopar Timur, Mumbai telah memerangkap berpuluh-puluh orang di bawahnya.

Gambar Reuters

Gaurav Chauhan, inspektor Pasukan Tindak Balas Bencana Kebangsaan (NDRF) berkata, lapan mayat telah dikeluarkan dari serpihan dengan empat lagi mayat masih tertimbus semasa kerja mencari dan menyelamat dilakukan.

“Kami telah mengesan mereka tetapi kami tidak boleh mengeluarkannya kerana pam petrol ini dan keadaan boleh berbahaya,” katanya.

Gambar Reuters

Terdahulu, kenyataan pihak berkuasa perbandaran berkata 60 orang telah diselamatkan dan dimasukkan ke hospital.

Papan iklan yang runtuh itu berukuran 70 kali 50 meter, menurut hantaran pasukan polis Mumbai di platform media sosial X.

Gambar Reuters

Mumbai dilanda angin kencang disertai hujan dan ribut debu yang menumbangkan pokok dan menyebabkan bekalan elektrik terputus seketika di beberapa bahagian bandar, bersama-sama dengan gangguan pada rangkaian kereta api di bandar itu.

Laporan media India berkata penerbangan digantung sementara di lapangan terbang antarabangsa bandar itu dengan sekurang-kurangnya 15 pesawat dialihkan.

Gambar Reuters

Devendra Fadnavis, timbalan ketua menteri negeri Maharashtra, berkata mangsa yang cedera sedang dirawat di Hospital Rajawadi.

“Siasatan peringkat tinggi telah diarahkan ke atas insiden itu,” kata Fadnavis di laman X.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI