29.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaBerita UtamaPokok besar tumbang di Jalan Sultan Ismail: Seorang maut, dua cedera

Pokok besar tumbang di Jalan Sultan Ismail: Seorang maut, dua cedera

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki berusia 47 tahun meninggal dunia manakala dua lagi mangsa, seorang lelaki lelaki berusia 26 tahun dan wanita warga Sweden cedera dalam insiden pokok besar tumbang di Jalan Sultan Ismail pada petang Selasa, 7 Mei.

Penolong Pengarah Operasi Negeri Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur M Fatta M Amin berkata, tiga mangsa tersepit dalam kenderaan masing-masing berjaya dikeluarkan anggota bomba.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia / Facebook

“Salah seorang mangsa disahkan meninggal dunia oleh petugas Kementerian Kesihatan (KKM) manakala dua yang cedera terus menerima rawatan di lokasi kejadian,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau memaklumkan insiden itu menyebabkan 17 buah kenderaan rosak dan landasan monorel berhampiran turut terhalang oleh dahan daripada pokok tumbang berkenaan.

Gambar The Star

Kejadian ketika hujan lebat itu juga menyebabkan kerosakan fasiliti awam termasuk perhentian bas di tepi laluan berkenaan.

“Pusat Gerakan Operasi Kuala Lumpur menerima panggilan kecemasan pada jam 14.19 petang, seterusnya menghantar jentera ke tempat kejadian.

“Keluaran pasukan operasi daripada BBP Jalan Hang Tuah bersama tiga balai bantuan, BBP Titiwangsa, BBP Jalan Tun Razak dan BBP Sentul bersama jentera FRT-4 dan EMRS-4, dengan kekuatan 27 orang anggota lain-lain pangkat,” katanya dalam kenyataan tersebut.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia / Facebook

Sebatang pokok besar di Jalan Sultan Ismail tumbang pada petang Selasa susulan hujan lebat dan angin kencang di kawasan berkenaan.

Berdasarkan beberapa gambar dan video tersebar di laman sosial, lokasi kejadian adalah berhampiran sebuah hotel dan kompleks beli-belah.

Video dan gambar tersebut menunjukkan beberapa kereta remuk teruk akibat dihempap pokok besar berkenaan.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia / Facebook

Sementara itu, Rapid Rail Sdn Bhd berkata laluan monorelnya mengalami gangguan akibat pokok tumbang berhampiran stesen Raja Chulan.

“Tiada perkhidmatan monorel antara stesen KL Sentral dan Medan Tuanku.

“Kami juga menyediakan bas ulang-alik ke dan dari KL Sentral dan Medan Tuanku,” katanya dalam satu kenyataan, sambil menambah kereta api ulang-alik akan beroperasi antara Titiwangsa dan Medan Tuanku (Platform 1).

“Rapid KL bekerjasama dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menyelesaikan isu itu secepat mungkin,” katanya.

Dalam perkembangan terbaru, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Dr Zaliha Mustafa berkata, pokok tumbang itu merupakan pokok lama berusia lebih 50 tahun yang berada di bawah pemantauan pihak swasta.

“Kita juga telah mengenal pasti banyak pokok berusia sekitar 50 sehingga 80 tahun di ibu negara yang mana pokok-pokok ini hanya menunggu masa untuk tumbang lebih-lebih lagi dalam keadaan cuaca yang tidak menentu,” kata Dr Zaliha. 

Insiden ini bukan perkara baharu malah jika dibiarkan tanpa penyelenggaraan, esok atau lusa tidak mustahil kejadian pokok tumbang berpotensi akan berulang, walaupun bukan di kawasan sama tapi mungkin di tempat lain.

Pihak berkenaan perlu mengambil pengajaran dan iktibar daripada kejadian yang berlaku di Jalan Sultan Ismail bagi memastikan orang lain tidak menjadi mangsa, tambahnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI