31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupWanita rugi RM5K bila barangan bersama bagasi ditemui rosak lepas tiga jam...

Wanita rugi RM5K bila barangan bersama bagasi ditemui rosak lepas tiga jam pencarian di KLIA

Seorang wanita berkongsi pengalaman pahitnya berurusan dengan syarikat penerbangan selepas beliau mendapati peralatan memanah anak perempuannya rosak selepas mereka mendaftar masuk bagasi semasa penerbangannya dari Indonesia pulang ke Malaysia.

Apa yang menghampakan keluarga itu, barangan yang rosak bernilai lebih kurang RM5,000.

Norishah Jaafar / Facebook

Pada awal bulan ini, Norishah Jaafar berkongsi keluhannya menerusi hantaran di Facebook, dengan berkata beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bersama suami dan empat anaknya dari Indonesia pada jam 12 tengah malam selepas penerbangannya ditangguhkan pada 28 April.

Wanita itu mendaftar masuk lapan barang yang merupakan beg bagasi keluarga tetapi dua “bow case” alatan memanah anak-anaknya dan beg bagasi dilabelkan sebagai ‘bagasi bersaiz besar’ dan ditampal pelekat barangan ‘rapuh mudah pecah’ oleh kakitangan syarikat penerbangan Indonesia sebelum menaiki penerbangan.

Norishah Jaafar / Facebook

Semasa Norishah dan keluarganya mendarat di ketibaan KLIA, beliau hanya menemui enam beg bagasinya dan pembungkus plastik yang digunakan untuk salah satu “bow case” dan sandal anak-anaknya.

Apabila bertanya kepada kakitangan lelaki tentang isu yang dihadapi, wanita itu mendakwa pekerja itu secara kasar memberitahunya “mana tahu sampai macam ini ada selipar sahaja”, dan mengarahkannya untuk memeriksa di bahagian bagasi bersaiz besar di mana wanita itu dan suaminya bergegas berbuat demikian lalu berjaya mendapatkan semula satu “bow case”.

Norishah Jaafar / Facebook

Dengan “bow case” anaknya yang seorang lagi masih hilang, Norishah sekali lagi bergegas ke kaunter tuntutan bagasi untuk mengambil semula plastik pembungkus “bow case” anaknya yang hilang dan segera melaporkan kepada kakitangan syarikat penerbangan, tetapi diberitahu untuk menunggu beberapa hari dengan pulang ke rumah mereka di Perlis dahulu sambil menunggu untuk dihubungi.

Pihak mereka memaklumkan akan memulangkan “bow case” yang hilang itu tetapi Norishah tidak mahu mengalah dengan pencariannya.

Norishah Jaafar / Facebook

“Saya tak nak balik dan merayu kepada mereka untuk bantu mencarikan bow case Qalesya. Salah seorang staf wanita menyuruh saya menunggu selama dua hingga tiga jam sementara mengarahkan kakitangan lain mencarinya di dalam kargo.

“Kami menunggu sehingga jam 2.30 pagi. Sementara itu, saya juga menunjukkan gambar bow case itu kepada staf bahagian tuntutan bagasi yang lain, memohon mereka mencari bow case itu.

Norishah Jaafar / Facebook

“Lima minit kemudian, staf dari bahagian bagasi saiz besar membawa barang-barang itu ke dalam troli dan kami mendapati bow case Qalesya dan dua kerusi kecil yang berbalut sekali sebelumnya, tetapi kini tidak berada dalam keadaan asal,” keluh Norishah yang hampa.

Memburukkan lagi pengalaman itu adalah apabila salah seorang kakitangan tuntutan bagasi menjelaskan kepada Norishah yang alatan memanah itu mungkin tersepit di celah-celah laluan penghantar.

Norishah Jaafar / Facebook

Norishah memaklumkan laporan kerosakan dengan anggaran RM5,000 telah dibuat untuk membolehkannya memfailkan permohonan tuntutan pampasan dengan insurans.

Kakitangan kemudian memberitahunya laporan tidak dapat dibuat pada masa itu kerana kejadian berlaku pada waktu malam lepas waktu pejabat tetapi laporan boleh dibuat secara dalam talian, yang menyebabkan ibu empat anak itu sedikit berang.

Norishah Jaafar / Facebook

Menjelang jam 4 pagi apabila segala ‘urusan’ itu selesai, Norishah terpaksa menyampaikan berita sedih kepada anak perempuannya mengenai busur yang rosak, menyebabkan pemanah cilik berusia 10 tahun itu menangis kerana dia memerlukan alatan memanah itu untuk latihan dan kejohanan memanah yang bakal berlangsung.

Norishah Jaafar / Facebook

“Kami menanggung kerugian wang ringgit, masa, pengurusan kerja dan paling penting sekali emosi anak saya terganggu selepas mendapat tahu peralatan memanahnya rosak sepenuhnya dan tidak boleh digunakan,” tulis Norishah pada akhir hantarannya. 

Norishah Jaafar / Facebook

Namun, syukur beberapa hari selepas laporan tuntutan telah difailkan dan hantaran Facebook Norishah menjadi tular, kakitangan syarikat penerbangan berkenaan telah menghubunginya bagi mempercepatkan proses mendapatkan pampasan peralatan memanah yang rosak sepenuhnya itu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI