28.7 C
Kuala Lumpur
Monday, May 20, 2024
UtamaGlobalMichelle Yeoh terima penghormatan tertinggi Amerika Syarikat, Pingat Kebebasan Presiden

Michelle Yeoh terima penghormatan tertinggi Amerika Syarikat, Pingat Kebebasan Presiden

Aktres Hollywood kelahiran Malaysia, Tan Sri Michelle Yeoh menerima penghormatan tertinggi Amerika Syarikat, Pingat Kebebasan Presiden, daripada Presiden Joe Biden dalam satu majlis rasmi di Rumah Putih di Washington pada 4 Mei.

Pingat Kebebasan Presiden adalah anugerah awam tertinggi Amerika Syarikat.

Facebook

Pingat itu dianugerahkan atas pencapaian bintang berusia 61 tahun itu sebagai warga Asia pertama memenangi Oscar untuk Pelakon Wanita Terbaik untuk peranannya dalam ‘Everything Everywhere All at Once’ pada Anugerah Akademi ke-95 tahun lalu, lapor Reuters.

Semasa majlis penyampaian pingat, Presiden Biden berkata Yeoh berjaya memecahkan dinding stereotaip dan memperkayakan budaya Amerika Syarikat.

Facebook

“Peranan Yeoh melangkaui jantina, budaya dan bahasa. Daripada seni mempertahankan diri kepada komedi romantis, sains fiksyen, semuanya menunjukkan persamaan yang kita semua berkongsi.

“Sebagai warga Asia pertama memenangi Oscar, Yeoh menghubungkan budaya bukan sahaja untuk menghiburkan kita tetapi juga memberi inspirasi serta membuka mata ramai sehingga ke hari ini…Tahniah,” kata Biden.

Tan Sri Michelle Yeoh yang berasal dari Ipoh, Perak menerima pingat itu bersama 18 individu lain yang kini menduduki barisan penerima anugerah sivil tertinggi di Amerika Syarikat.

Facebook

Mereka termasuk perenang Team USA Katie Ledecky, pemimpin hak sivil Medgar Evers dan hos televisyen Phil Donahue.

Pingat Kebebasan Presiden dianugerahkan kepada orang awam dan anggota tentera, yang tidak terhad kepada warga Amerika Syarikat.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI