32.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaInspirasiPenduduk kampung Cina di Perak gotong-royong baiki ‘jalan tikus’ bagi mudahkan perjalanan...

Penduduk kampung Cina di Perak gotong-royong baiki ‘jalan tikus’ bagi mudahkan perjalanan pulang rakan-rakan Melayu ke KL

Sepanjang minggu lalu, terdapat kesesakan lalu lintas yang hebat di banyak tempat apabila warga kota berpusu-pusu pulang ke kampung halaman mereka untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Menerusi hantaran Facebook Zairul Annuar, dia berkongsi bagaimana mereka sekeluarga cuba mengelak kesesakan teruk di lebuh raya PLUS menuju ke Kuala Lumpur dengan melalui susur keluar di Gopeng untuk mengambil jalan dalam, hanya mendapati jalan dalam di Ladang Bikam juga mengalami kesesakan lalu lintas yang teruk melalui Google Maps.

Zairul Annuar / Facebook

Bersetuju dengan laluan alternatif yang dicadangkan oleh aplikasi navigasi yang menggunakan jalan kecil, Zairul tidak teragak-agak tetapi mendapati dirinya memandu melalui kawasan kejiranan dengan laluan jalannya yang tidak berturap dan melalui ladang kelapa sawit. 

Di sinilah dia dan pengguna jalan raya lain menemui sesuatu yang terharu dengan keprihatinan manusia yang mengagumkan.

Zairul Annuar / Facebook

Melalui ‘jalan tikus’ untuk mengelakkan kesesakan trafik, tetapi mereka pada mulanya mendapati ia tidak dapat dilalui dan Zairul menceritakan:

“Perlahan-lahan kami melanjutkan perjalanan. Kelihatan beberapa kereta dari arah bertentangan, mereka berhenti di sebelah kami untuk memaklumkan jalan di hadapan tidak boleh dilalui.”

“Mereka mengarahkan kami berpatah balik. Semua kereta di belakang kami diarahkan melakukan perkara yang sama.”

Zairul kemudian berbuat demikian tetapi ketika keretanya memasuki semula ke kawasan perumahan, dia ditahan dan disapa oleh sekumpulan lelaki Cina pertengahan umur yang tinggal di situ.

Mereka kemudian bertanya kepada Zairul jika dia dan keluarganya mahu pulang ke Kuala Lumpur dan menggesa mereka untuk tidak berpatah balik kerana Zairul akan berhadapan dengan kesesakan di lebuh raya lebih teruk kerana terdapat kemalangan yang baru berlaku.

Zairul Annuar / Facebook

Rupanya penduduk kampung Cina di kawasan itu sedang berusaha keras untuk membaiki jalan yang tidak boleh dilalui pada mulanya tadi.

Mereka berkata akan membaiki jalan yang tidak rata itu supaya kereta yang ada boleh melaluinya.

“Jalan depan tadi awak tak boleh jalan kan? Tak apa, kita bawa backhoe untuk baiki jalan itu. Awak tunggu sekejap,” kata seorang lelaki Cina pertengahan umur kepada Zairul.

Zairul kemudian berkata, kawasan kejiranan Cina di situ dengan penduduknya secara bergotong-royong membantu memudahkan laluan kenderaan melalui jalan alternatif itu.

Penduduk kampung berkumpul dan menggunakan backhoe untuk meratakan jalan untuk digunakan oleh rakan-rakan mereka, pengguna jalan raya yang tidak dikenali.

Zairul Annuar / Facebook

Melalui perkongsian video melalui ‘jalan tikus’ itu, sebuah backhoe boleh dilihat di tepi jalan selepas ia digunakan untuk meratakan jalan supaya kereta biasa boleh melaluinya, kerana hanya kenderaan pacuan empat roda boleh berbuat demikian sebelum ini.

Tersentuh hati dengan tindakan penduduk kampung Cina keluar membantu orang yang tidak dikenali ketika perayaan Aidilfitri, Zairul memuji mereka dengan berkata:

Zairul Annuar / Facebook

“Mereka keluar rumah sama-sama dan bergotong-royong membaiki jalan. Hebatnya orang Cina Perak. Kuat berkuasa! Ini barulah bangsa Malaysia.”

Akhirnya selepas melalui pengalaman menyusuri ‘jalan tikus’ sejauh 3 kilometer dan perjalanan seterusnya, Zairul bersama keluarganya tiba dengan selamat di kediamannya di Nilai pada jam 2.00 pagi.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI