29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaGaya HidupWanita teruja melihat dugong di Tanjung Aru

Wanita teruja melihat dugong di Tanjung Aru

KOTA KINABALU: Lisa Poroting tidak dapat menyembunyikan perasaan terujanya kerana dapat melihat dugong di depan matanya itu pada satu pagi Rabu.

TheStar

Menerusi temu bual Poroting bersama TheStar, pada mulanya dia menyangka haiwan di dalam air itu adalah ikan lumba-lumba.

Namun apabila wanita yang bekerja sebagai pemandu SUP sambilan di Borneo Paddle Monkeys sejak September lalu itu berenang mendekati haiwan, dia yakin itu adalah dugong.

Ketika dalam perjalanan balik menuju ke pusat kayuhan itu, Poroting melihat ada sesuatu di dalam air kira-kira pukul 10.30 pagi.

“Pada mulanya saya menyangka ia ikan lumba-lumba. Tetapi apabila melihat lebih dekat, rupa-rupanya ia adalah dugong. Saya tidak dapat berhenti menjerit (kerana terlalu teruja),” kata Poroting kepada TheStar.

TheStar

“Saya terus mengambil telefon bimbit dan merakam video haiwan itu.”

“Saya pernah melihat jerung sebelum ini, jadi saya mahu melihat sesuatu yang berbeza.”

“Saya begitu seronok melihat dugong di depan mata kerana jarang dapat melihat haiwan ini di alam liar,” kata Poroting.

Menurut Poroting, majikan dan rakan sekerjanya turut menyaksikan kejadian itu kerana mereka sama-sama baru pulang daripada melatih pekerja baharu.

“Haiwan terbabit berenang sejauh 100 meter dari pantai. Jika saya mempunyai topeng snorkel, pasti saya akan berenang bersamanya.”

“Saya dengar dugong hanya kelihatan di Pulau Mantanani jadi apabila terjumpa haiwan ini di Tanjung Aru saya rasa bertuah.”

“Saya pasti ia adalah dugong, ia berwarna merah jambu dan sangat comel dan jinak. Saya menghabiskan masa selama 20 minit sebelum ia berenang pergi,” kata Poroting, 45.

Poroting memuat naik gambar dan video pengalaman manis itu di Facebooknya. Sekejap sahaja hantarannya itu mendapat perhatian daripada warga siber.

TheStar

Ahli biologi Marin Dr Nicolas Pilcher mengesahkan haiwan yang dilihat oleh Poroting itu adalah dugong.

“Gambar (yang ditangkap oleh Poroting) jelas mengesahkannya,” kata pengarah eksekutif Marine Research Foundation.

Menurut Poroting lagi, pada pagi Khamis, dia terlihat lagi dugong tetapi dugong yang berbeza daripada yang dilihatnya sebelum ini.

“Saya tidak sempat mengambil gambar atau video untuk membuktikannya.”

“Namun tiada masalah, saya akan mencari haiwan itu lagi esok dan merakamnya,” kata Poroting.

Poroting mengingatkan bahawa adalah lebih baik untuk tidak menyentuh haiwan berkenaan.

“Dan lebih baik berada di atas papan kayuh atau kayak untuk melihat dugong. Ini adalah untuk keselamatan haiwan kerana kocakan air atau bot boleh menyakiti haiwan itu,” kata Poroting.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI