29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaBerita UtamaBazar Ramadan: Tiada laporan kes keracunan diterima - KKM

Bazar Ramadan: Tiada laporan kes keracunan diterima – KKM

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak menerima sebarang laporan kes keracunan melibatkan bazar ramadan di seluruh negara setakat ini.

Facebook

Memetik laporan yang ditulis oleh Bernama, perkara tersebut disahkan oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad kepada pemberita selepas melancarkan Ops Kebersihan dan Keselamatan Makanan Bazar Ramadan 2024 baru-baru ini.

KKM telah melaksanakan 183 sesi taklimat kebersihan premis makanan dan pengendalian makanan yang selamat kepada pemilik gerai sebelum Ramadan lagi.

Dr Dzulkefly berkata taklimat yang bermula sejak Februari lalu melibatkan 70,334 pemilik gerai di 1,299 tapak bazar Ramadan yang dikenal pasti di seluruh negara pada tahun ini.

“Itu (tiada laporan keracunan makanan) petanda baik kerana sejak Februari lagi kita telah mulakan kesiapsiagaan, kita telah mula sesi penerangan dan latihan buat pemilik serta pengendali makanan,” Kata Dr Dzulkefly.

KKM turut memeriksa 324 premis penyediaan makanan termasuk kilang ais di semua negeri sebelum Ramadan.

Facebook

“Pemeriksaan premis makanan itu juga meliputi premis yang menyediakan bufet berbuka puasa seperti restoran dan hotel.”

“Pemantauan secara sistematik di sepanjang rantaian makanan ini meliputi pemeriksaan premis pembekal bahan mentah termasuk kilang ais dan premis penyediaan makanan bagi peniaga yang telah dilesenkan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT),” Kata Dr Dzulkefly.

Sementara itu, bagi memudahkan pengguna menyalurkan sebarang aduan mengenai kebersihan dan keselamatan makanan di bazar Ramadan sekitar Putrajaya, KKM meneruskan penggunaan Kod QR.

Terdahulu media tempatan melaporkan terdapat telur lalat di dalam sup daging yang dibeli oleh seorang wanita dari sebuah bazar Ramadan di Semabok, Melaka.

Menurut Dr Dzulkefly, pihaknya akan menyiasat perkara itu.

Dalam pada itu, KKM berharap mana-mana pihak melaporkan mengenai kejadian seumpama itu dan memberi jaminan akan menyiasat perkara tersebut.

“Kita pasti membuat siasatan dan mengharapkan laporan mana-mana pihak, KKM pasti ambil tindakan,” Kata Dr Dzulkefly.

Menerusi Ops Kebersihan dan Keselamatan Makanan Bazar Ramadan 2024, Dr Dzulkefly turut menyerahkan dan memakaikan apron kepada peniaga-peniaga.

Facebook

Selain itu, Dr Dzulkefly juga mengagihkan bahan pendidikan kesihatan dan keselamatan makanan kepada gerai-gerai berkenaan.

Turut hadir dalam majlis pelancaran itu ialah YB Dato Lukanisman bin Awang Sauni, Timbalan Menteri Kesihatan, YBhg. Datuk Dr. Muhammad Radzi bin Abu Hassan, Ketua Pengarah Kesihatan, YBhg. Datuk Dr. Norhayati Rusli, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), YBrs. Ts. Norrani bt. Eksan, Pengarah Kanan Keselamatan dan Kualiti Makanan KKM dan Encik Nik Shukri bin Nih Soh, Naib Presiden (Perkhidmatan Bandar), Perbadanan Putrajaya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI