27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGaya HidupCikgu naik taraf bilik darjah suram bertukar 'minimalis' cantik, siap ada TV...

Cikgu naik taraf bilik darjah suram bertukar ‘minimalis’ cantik, siap ada TV pintar dan pendingin hawa

Bukan mudah menemui seorang guru yang berdedikasi serta sanggup memberikan usaha dengan berkorban apa sahaja lebih 100 peratus demi mendidik anak bangsa.

Seperti terdapatnya kalangan guru yang pergi lebih jauh bagi memastikan semua anak muridnya dapat belajar dalam keadaan yang selesa dan kondusif.

Guru contoh ini nampaknya telah berusaha keras bagi memastikan semua anak muridnya mendapat kemudahan terbaik ketika menjalani proses pembelajaran.

TikTok

Cikgu Yuslan Ibrahim baru-baru ini telah mendapat perhatian di platform media sosial apabila beliau mendedahkan telah membuat pengubahsuaian bilik darjah untuk kelasnya di Sekolah Kebangsaan Kampung Sri Rusa di Port Dickson, Negeri Sembilan dengan bantuan dana daripada penaja yang diusahakannya sendiri.

Selepas mendapat dana yang diperlukan dan melakukan kerja ubah suai, Cikgu Yuslan memaparkan hasil transformasi bilik darjah itu dengan berjalan mengelilingi setiap penjuru kelas dalam video TikToknya.

TikTok

Apa yang mengagumkan Cikgu Yuslan berkongsi kemudahan sempurna dalam bilik darjahnya yang kelihatan minimalis, moden dan tersusun kemas, dengan dilengkapi penghawa dingin, televisyen pintar, kipas, meja dan kerusi para pelajar, sofa kecil dan lain-lain.

Guru itu juga menukar jadual yang digunakan dalam kelas kepada yang lebih besar bagi membolehkan anak muridnya berinteraksi antara satu sama lain semasa proses pembelajaran. 

TikTok

Di penghujung klip video, Cikgu Yuslan menunjukkan rupa kelasnya sebelum ini yang kelihatan suram dan kelam, memang nampak perbezaan yang ketara.

Cikgu Yuslan mengakui proses mengubah suai bilik darjah itu bukanlah satu proses yang mudah.

TikTok

“Saya tak habiskan RM2,000 duit bonus untuk hias kelas saya, tapi saya cari dana dan penaja swasta untuk dapatkan TV pintar, pendingin hawa, kipas, meja dan sebagainya untuk anak murid saya.

“Tidaklah senang prosesnya, namun rezeki dah tertulis buat anak murid saya untuk dapat gunakan TV pintar dan bilik darjah yang sangat selesa,” kata Cikgu Yuslan dalam video tersebut.

Katanya, kelas itu diubah dengan susun atur lebih kemas dan moden dengan tema ‘smart classroom’, dengan dekorasi yang tidak praktikal dan suram secara sepenuhnya telah dibuang olehnya.

TikTok

Cikgu Yuslan optimis dengan transformasi reka bentuk ini akan membantu anak-anak muridnya kekal lebih fokus dan seronok semasa belajar, kerana persekitaran mereka kelihatan lebih menarik berbanding sebelum ini.

“Maaf saya tak habiskan duit bonus untuk keceriaan kelas dan saya tak viral, ini secebis kisah cikgu yang sanggup buat apa sahaja untuk anak-anak murid mereka,” katanya di ruang kapsyen video itu.

TikTok

Video TikTok@yuslanibr dengan sejuta tontonan berkenaan menerima komen berbentuk pujian daripada pengguna lain:

“Cikgu yang boleh dijadikan contoh.. Terbaik!”

“Kalau persekitaran kelas macam ini, semua murid pun gembira dan lebih fokus hendak belajar.”

“Cikgu semakin mantap di zaman madani..”

“Tak kisah pakai wang bonus, dapatkan tajaan atau daripada pihak swasta sekalipun, yang penting niat kita tulus dan ikhlas, terima kasih cikgu.”

“Selesa budak-budak hendak belajar.. Kepala tak serabut dengan poster-poster di dinding..”

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI