24.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 17, 2024
UtamaGaya HidupMajlis perkahwinan pasangan pengantin Melayu dan Cina meriah

Majlis perkahwinan pasangan pengantin Melayu dan Cina meriah

Perkahwinan berlainan bangsa dan agama bukan lagi perkara asing dalam kalangan rakyat Malaysia contohnya pasangan pengantin Melayu dan Cina.

Sin Chew

Pasangan Elyia Rahman dan Wong Hong Sheng baru-baru ini mengikat janji setia menerusi perkahwinan yang diraikan dengan begitu meriah sekali.

Video majlis perkahwinan pengantin Melayu dan Cina ini dimuat naik oleh saudara pengantin perempuan, Mohd Faizal Fuad di Facebook pada 27 Februari lalu mendapat 1.7 juta views dan 2.3 ribu shares.

Majlis perkahwinan tersebut bertambah seri dengan berlatarbelakangkan pelamin yang menggabungkan konsep dua budaya iaitu Melayu dan Cina.

NST

Selain bergambar mesra bersama ahli keluarga, pasangan pengantin turut melakukan upacara minum teh China yang dikenali sebagai cha dao.

Menerusi upacara minum teh China ini, pasangan pengantin akan menghidangkan teh kepada ahli keluarga.

Selain ibu bapa, pasangan pengantin turut menghidangkan teh kepada datuk nenek, mak cik, pak cik, dan orang yang lebih tua lain sebagai tanda penghormatan.

Sin Chew

Dalam pada itu, pengantin turut bersalam sambil mencium tangan ibu bapa masing-masing serta ibu bapa mentua.

Amalan bersalam sambil mencium tangan yang sudah sebati dengan masyarakat Melayu ini merupakan lambang penghormatan atau kepatuhan kepada orang yang lebih tua.

Situasi yang sering dilihat bagi amalan mencium tangan adalah antara anak dan ibu bapa, anak murid dan guru, antara suami dan isteri atau antara orang bawahan dan pemimpin.

Sin Chew

Sementara itu, menurut kakak pengantin perempuan, Farah Jehan perkahwinan adiknya itu telah menyatukan dua buah keluarga.

Farah juga percaya pasangan pengantin mampu menjaga kedua-dua buah keluarga.

“Sebagai kakak, saya berbangga dengan mereka berdua kerana menjaga kedua-dua ibu bapa.”

“Malah sebelum berkahwin, mereka saling mengambil berat akan tanggungjawab terhadap keluarga. Jangan bimbang, dengan ikatan ini saya percaya mereka akan lebih menyayangi ibu bapa, menghormati dan menghargai semua ahli keluarga,” kata Farah.

Sin Chew

Video majlis perkahwinan tersebut telah menyentuh banyak hati warga siber terutamanya di Facebook.

“Semoga mereka bahagia selamanya dan tahniah kepada pasangan pengantin,” kata salah seorang warga siber.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI