30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaBerita UtamaMelaka bawa pulang artifak, dokumen berkaitan Hang Tuah Mei ini

Melaka bawa pulang artifak, dokumen berkaitan Hang Tuah Mei ini

MELAKA: Kerajaan Melaka akan membawa pulang beberapa artifak dan dokumen berkaitan Hang Tuah untuk dipamerkan kepada pengunjung Mei ini.

Bernama

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata, kerajaan negeri sebelum ini telah melaksanakan Kajian Penyelidikan Mengukuh Kewujudan Hang Tuah di beberapa negara di Eropah dan Asia.

Menurut Ab Rauf, misi itu dilaksanakan kerajaan negeri bagi merungkai kewujudan Hang Tuah dan meluruskan ‘kebengkokan’ sejarah Melaka oleh penjajah.

“Antara artifak yang ditemukan semasa misi berkenaan adalah manuskrip Hikayat Hang Tuah tertua di dunia yang bertarikh 1758.”

“Hikayat Hang Tuah yang diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa asing di Leiden University, Belanda.”

“Selain itu, Peca de Malaca di Museu Militar de Lisbao iaitu selaras meriam yang dihadiahkan oleh Raja Calicut, India kepada Sultan Melaka semasa menentang serangan Portugis,” katanya.

Turut ditemukan dalam misi itu adalah peta lama Planisfera Cantino yang tercatat nama Malaqua bertarikh 1502 di Museu Marinha, Lisbon.

Keris lok sembilan dan dokumen rekod rasmi “Rekidai Hoan’, kerajaan Ryukyu ditemui di Pusat Arkeologi Okinawa, Jepun menerusi misi tersebut.

Dokumen rekod rasmi tersebut mengandungi 19 surat kerajaan Ryukyu kepada kerajaan Melaka serta 11 surat daripada kerajaan Melaka sekitar tahun 1480.

Antara surat yang ditemukan tersebut tertera nama Laksamana Hang Tuah.

Justeru, kerajaan Melaka telah mengadakan perbincangan dengan pelbagai pihak untuk membawa pulang artifak dan dokumen berkaitan Hang Tuah daripada beberapa negara berkenaan.

Kemudian, kerajaan negeri akan mempamerkan barangan tersebut kepada rakyat Melaka pada Mei ini sempena Tahun Melawat Melaka 2024 (TMM2024).

Kata Ab Rauf lagi, bagi menyokong usaha berkenaan, Institut Kajian Tuah (IKAT) ditubuhkan di bawah Universiti Islam Melaka (UNIMEL) sebagai pusat rujukan sehenti dan pengumpulan maklumat berkaitan sejarah Hang Tuah.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI