29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaNasionalMengajar di Sabah dengan kad pengenalan palsu selama 29 tahun, lelaki dipenjara...

Mengajar di Sabah dengan kad pengenalan palsu selama 29 tahun, lelaki dipenjara 10 bulan

Seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara atas kesalahan menggunakan kad pengenalan Malaysia yang palsu dan mengajar di sebuah sekolah menengah di Sabah selama 29 tahun.

New Straits Times melaporkan guru berkenaan, Ridal Abdul Kadir, dijatuhi hukuman penjara 10 bulan dan denda RM6,000 kerana menggunakan kad pengenalan (KP) palsu untuk mendapatkan pekerjaan.

Gambar Bernama

Lelaki berusia 54 tahun itu mengaku bersalah di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani di Mahkamah Majistret Keningau pada Khamis, 22 Februari.

Ridal ditahan pada 29 Januari 2024 selepas aduan dibuat berhubung perkara itu menyebabkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menjalankan pemeriksaan dokumennya di SMK Kemabong di Tenom.

Menurut fakta kes, pada 11.30 pagi, 29 Januari, satu pemeriksaan dokumen telah dijalankan di kawasan letak kenderaan, kuarters guru sekolah berkenaan sebelum tertuduh ditahan kerana disyaki memiliki kad pengenalan palsu bernombor 700711-12-5369 atas nama Ridal Bin Abdul Kadir.

Semakan lanjut dibuat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mendapati tertuduh disyaki menggunakan kad pengenalan bertaraf warganegara yang palsu dengan nombor dan nama tersebut untuk bekerja sebagai guru di sekolah itu.

Semakan rekod mendapati kad pengenalan dengan nombor dan nama sama pernah dikeluarkan oleh JPN, bagaimanapun dengan taraf Pemastautin Sementara.

Semakan juga mendapati tertuduh memiliki Dokumen Pengenalan Sementara dengan nombor serta nama sama dan Daftar Kelahiran bertaraf bukan warganegara sebagai dokumen pengenalan dirinya.

Ridal dipercayai mendapat taraf pemastautin sementara di Malaysia kerana dilahirkan di Sabah, tetapi ibu bapanya adalah warganegara Indonesia.

Sekadar Gambar Hiasan.

Bagaimanapun, lelaki itu berjaya mendapatkan kad pengenalan Malaysia yang palsu untuk mendapatkan pekerjaan di SMK Kemabong di Tenom pada tahun 1994.

Semasa prosiding mahkamah, pegawai pendakwa JPN Mohd Naser Mohd Nadzeri meminta hukuman pencegahan berdasarkan kepentingan awam dan keadilan sosial.

Beliau menegaskan memiliki kad pengenalan palsu adalah satu tindakan yang salah dan tidak bertanggungjawab.

“Apa pun alasan yang dikemukakan untuk mewajarkan pemilikan kad pengenalan palsu adalah tidak relevan.

“Tertuduh juga telah menggunakan kad pengenalan palsu ini untuk bekerja sebagai guru selama lebih kurang 29 tahun dan telah menikmati faedah sebagai penjawat awam,” hujah pendakwa raya.

Bagaimanapun, peguam Ridal, Korventt Wheezar, memohon kelonggaran untuk anak guamnya, yang merupakan pesalah kali pertama dan bapa kepada empat anak.

SMK Kemabong, Tenom, Sabah (Gambar Wikipedia)

Wheezar berhujah Ridal hanya mengambil risiko sedemikian kerana dia ingin menjadi seorang pendidik.

“Beliau telah mendidik ramai pelajar dan ahli sukan yang cemerlang dalam tahun-tahun mengajarnya, dan melakukan semua itu dengan rasa bangga dan dedikasi, semata-mata kerana mahu mendidik anak bangsa, dan akan sentiasa menjadi minatnya yang terbaik,” katanya.

Peguam itu menambah, Ridal kesal dan meminta maaf kepada semua pihak yang mungkin terkesan dengan tindakannya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI