30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGaya Hidup5 punca golongan muda bankrap dan cara mencegahnya

5 punca golongan muda bankrap dan cara mencegahnya

Peningkatan kes kebankrapan dalam golongan muda membimbangkan. Berikut adalah 5 punca golongan muda bankrap dan cara mencegahnya.

Pexels

Pertama, pengurusan kewangan tidak berdisiplin. Segelintir golongan muda yang memiliki kad kredit menggunakannya tanpa kawalan. Mereka cenderung berbelanja mewah tanpa memikirkan kesan jangka panjang.

Kedua, pinjaman berlebihan. Antara pinjaman popular dalam kalangan orang muda ialah pinjaman peribadi, pendidikan, kereta dan rumah. Akibat meminjam melebihi kemampuan, mereka terjerumus ke arah kebankrapan.

Ketiga, ketidakstabilan pekerjaan. Golongan muda yang bergantung pada pekerjaan sementara tanpa jaminan masa depan berisiko hadapi bankrap pada masa depan.

Keempat, kegagalan dalam pelaburan. Segelintir orang muda tidak memahami risiko pelaburan dan gagal membuat keputusan dengan bijak. Dengan janji “cepat kaya”, mereka melibatkan diri dalam skim cepat kaya atau pelaburan yang tidak terjamin.

Kelima, pengurusan hutang yang buruk. Desakan nafsu untuk hidup mewah menyebabkan sebilangan orang muda tidak berupaya melunaskan hutang dalam masa yang ditetapkan.

Perkara ini dikupas oleh peguam Hafiz Baharuddin menerusi satu bual bicara bersama Financial Faiz. Menurut Encik Hafiz, banyak orang muda dalam lingkungan umur bawah 25 tahun pada masa kini bankrap disebabkan hutang kereta dan kad kredit.

Encik Hafiz telah menjelaskan lebih lanjut tentang bagaimana individu boleh menjadi bankrap. Katanya cara paling senang untuk jadi orang yang bankrap adalah penghutang berkenaan gagal melunaskan hutang.

TikTok

Menurut Jabatan Insolvensi Malaysia, amaun minimum keberhutangan yang boleh menjadikan individu bankrap ialah RM100,000.

Jika pihak institusi kewangan menyaman penghutang dan penghutang masih gagal menurut perintah mahkamah, maka penghutang boleh diisytihar bankrap.

Encik Hafiz berpesan, sebolehnya elakkan daripada diisytihar bankrap. Jika individu culas membayar hutang, cuba berbincang dengan bank sebelum mereka mula mengambil tindakan mahkamah.

Berikut adalah 5 kaedah untuk mencegah bankrap:

  1. Sediakan bajet. Individu perlu mendisiplinkan diri dengan membuat bajet bulanan dan patuhi perbelanjaan yang rasional.
  2. Kurangkan pinjaman: Sebelum membuat apa-apa pinjaman, individu disarankan untuk mengukur keperluan sebenar dan kemampuan membayar pinjaman.
  3. Pelaburan bijak: Elakkan skim cepat kaya dan pelajari tentang pelaburan.
  4. Bayar hutang tepat masa: Penghutang perlu membayar hutang tepat masa agar tidak bertimbun dan akhirnya diisytihar bankrap.
  5. Sediakan simpanan kecemasan: Individu perlu menyediakan simpanan kecemasan untuk menghadapi keadaan tidak terduga.
Pexels

Ingatlah, pengurusan kewangan yang bijak adalah kunci untuk mencegah bankrap terutamanya dalam kalangan orang muda.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI