26 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 17, 2024
UtamaGlobalPencipta kandungan Taiwan dihukum 2 tahun penjara selepas palsukan penculikan di Kemboja

Pencipta kandungan Taiwan dihukum 2 tahun penjara selepas palsukan penculikan di Kemboja

Seorang pencipta kandungan dari Taiwan mendakwa dia melawat asrama mangsa penipuan pekerjaan di Kemboja, di mana dia kemudian “diculik” oleh pengawal, sebelum muncul semula pada keesokan harinya melalui satu lagi video siaran langsung dengan berkata dia melarikan diri daripada cengkaman penculik berbahaya.

Yang mana terbukti ia adalah cerita palsu semata-mata.

The Cambodia China Times / Facebook

“Saya diseksa, dikenakan renjatan elektrik dan mereka mengambil semua wang saya,” dakwanya sambil menampakkan rambutnya yang telah separuh dicukur dan pakaiannya yang koyak.

Dia kemudiannya ditangkap bersama seorang lagi lelaki Taiwan oleh polis Kemboja kerana memfitnah, dan disahkan bahawa penculikan dan serangan itu hanyalah satu rekaan atau lakonan. Dia mengaku telah “menulis dan mengarah” ceritanya, dan mementaskannya secara keseluruhan.

The Cambodia China Times melaporkan kedua-dua pencipta kandungan itu didapati bersalah dan akan menghabiskan kehidupan mereka yang seterusnya di dalam penjara selama 2 tahun.

Gambar Mirror Media

Polis Kemboja turut menemui topeng, pakaian seragam tentera, pistol palsu, darah palsu dan beberapa jenis peralatan lain bersama pencipta kandungan itu, yang dipercayai telah digunakan untuk “penggambaran” penculikan dan lakonan serangannya.

Pada sidang akhbar, lelaki itu mengambil kesempatan untuk melutut dan memohon maaf kepada rakyat Kemboja atas kesilapan mereka, tetapi polis segera menarik mereka kembali berdiri.

“Tidak, Kemboja tidak menakutkan!” katanya.

Mengetahui bahawa nasibnya sudah ditentukan, dia juga mengambil peluang dan masa itu untuk menjelaskan bahawa Kemboja tidak seperti anggapan ramai iaitu berbahaya dan menakutkan.

Gambar Mirror Media

“Kemboja adalah sebuah negara yang indah dan baik untuk pelancongan. Tiada penipuan, pengedaran dadah atau penculikan di sini. Saya memohon maaf untuk video saya. Ia sama sekali cerita palsu.”

Kedua-dua warga Taiwan itu juga perlu membayar denda KHR 4 juta (kira-kira RM4,700) atas jenayah mereka.

Dalam satu kenyataan, polis Kemboja juga berkata mereka memandang serius isu ini dengan tidak akan berkompromi atau memberi kelonggaran.

“Jika kami memaafkan mereka, ia memberi peluang kepada orang lain untuk datang dan mencipta cerita palsu tentang negara ini dan pihak berkuasa,” kata polis Kemboja.

The Cambodia China Times / Facebook

Kedua-dua pencipta kandungan itu melawat Kemboja semata-mata untuk mengadakan lakonan mereka demi meraih perhatian dan menjadi sensasi.

Sentiasa ada sebab dan akibat untuk sesuatu yang salah. Semoga ia menjadi iktibar dan peringatan buat pencipta kandungan lain untuk lebih berhati-hati dengan perkara yang mereka ingin kongsikan dan cuba untuk raih.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI