26 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 17, 2024
UtamaGlobalPemain bola sepak Indonesia maut disambar petir ketika perlawanan sedang berlangsung

Pemain bola sepak Indonesia maut disambar petir ketika perlawanan sedang berlangsung

Seorang pengguna media sosial bernama Githii berkongsi di platform X baru-baru ini yang memaparkan video ngeri apabila seorang pemain bola sepak Indonesia telah maut akibat dipanah petir ketika sedang beraksi dalam perlawanan bola sepak.

Kapsyen video itu, “Ini berlaku semasa perlawanan bola sepak di Indonesia.”

@githii / X

Dalam video berkenaan, pemain bola sepak Septin Raharja yang berusia 35 tahun, dilihat sedang berjalan di atas padang ketika perlawanan bola sepak persahabatan antara 2 FLO FC Bandung dan FBI Subang di Stadium Siliwangi di Bandung, Jawa Barat.

Sebelum petir memanahnya sehingga maut pada jam 4:20 petang Sabtu, 10 Februari.

@githii / X

Insiden tragis berkenaan telah menjadi tular di media sosial yang menjadi carian utama di Indonesia.

Menurut laporan NDTV, selepas dipanah petir, Septian Raharja serta-merta rebah di atas padang dan dikejarkan ke hospital berdekatan tetapi malangnya telah disahkan meninggal dunia tidak lama kemudian.

@githii / X

Githii terus berkongsi tanda-tanda cara mengenal pasti apabila kilat hampir menyambar seseorang.

“Sebelum kilat menyambar, alam memberi kita petunjuk. Anda mungkin merasakan rambut berdiri atau mendapat sensasi semut-semut pada kulit. Sesetengah orang juga melaporkan terasa seperti terdapat logam di dalam mulut. Tanda-tanda ini bermakna medan elektrik di sekeliling anda sangat kuat dan kilat mungkin akan menyambar,” jelasnya.

@githii / X

“Jika anda perasan mana-mana tanda ini, ia menjadi sangat penting untuk segera berpindah ke tempat yang selamat, seperti di dalam rumah atau kereta. Ingat, kilat tidak dapat diramalkan, jadi sentiasa berhati-hati apabila anda mendengar guruh,” tambah Githii.

Video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI