31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaTaiwan menang pilihan raya menewaskan Beijing

Taiwan menang pilihan raya menewaskan Beijing

TAIPEI, TAIWAN: Parti Pemerintah Taiwan menang pilihan raya baru-baru ini dengan meraih lebih daripada 5.5 juta undi sekali gus menewaskan Beijing.

Kemenangan itu bermaksud Taiwan dan Amerika Syarikat akan bekerjasama rapat sebagai rakan dalam menghadapi cabaran daripada rejim komunis di China.

Calon presiden Parti Progresif Demokratik (DPP), Timbalan Presiden Taiwan sekarang, Lai Ching-te atau lebih dikenali sebagai William Lai, meraih lebih daripada 5.5 juta undi.

Kemenangan yang mewakili kira-kira 40 peratus daripada keseluruhan undian, telah mengalahkan dua calon lain.

Kemenangan itu juga sekali gus menjadikan Hsiao Bi-Khim yang terdahulu meletakkan jawatan sebagai duta tidak rasmi Taiwan ke Amerika Syarikat pada November lalu akan berkhidmat sebagai timbalan presiden.

Ketua bandar baru Taipei sekarang dan calon presiden Parti Kuomintang (KMT), Hou Yu-ih, sebagai pembangkang utama, menduduki tempat kedua dengan kira-kira 4.6 juta undi.

Sementara itu, di tempat ketiga dengan kira-kira 3.6 juta undi adalah bekas ketua bandar Taipei dan calon presiden Parti Rakyat Taiwan, Ko Wen-je.

“Taiwan telah mencapai kemenangan bagi komuniti demokrasi,” kata En.Lai dalam ucapan kemenangan beliau.

“Kami tunjukkan kepada masyarakat antarabangsa bahawa antara demokrasi dan pemerintahan autoritarian, kami akan berpihak kepada demokrasi.

“Republik China, Taiwan akan terus bekerjasama dengan demokrasi dari serata dunia,” kata En.Lai, menggunakan nama rasmi Taiwan.

“Menerusi tindakan kami, orang Taiwan berjaya menentang usaha daripada kuasa luar untuk mempengaruhi pilihan raya ini,” katanya yang merujuk kepada usaha Parti Komunis China (PKC) untuk campur tangan dalam pilihan raya Taiwan.

“Kami percaya hanya orang Taiwan yang berhak untuk memilih presiden mereka sendiri.”

En.Lai menekankan bahawa beliau akan mengekalkan status quo di sepanjang Selat Taiwan.

“Selagi masih ada martabat dan kesamarataan antara kedua-dua belah Selat, Taiwan sanggup berunding dengan China,” ujar En. Lai.

Presiden terpilih itu juga memuji Presiden Tsai Ing-wen, pengerusi DPP ketika ini, menyatakan bahawa dasar luar negeri dan dasar pertahanan negara beliau “telah mendapat pengiktirafan daripada komuniti antarabangsa.”

China Berikrar untuk ‘Hancurkan’ Usaha Kemerdekaan Taiwan.

“Presiden Tsai telah banyak kali menghulurkan salam muhibah (dengan China) dalam lapan tahun terakhir. Namun, China tidak menyambutnya dengan baik,” kata En.Lai.

Pn. Tsai telah menjadi presiden sejak 2016, dengan memenangi dua penggal empat-tahun.

“Jadi, pada masa akan datang, kami berharap yang China akan mengakui situasi baharu dan memahami bahawa hanya keamanan yang memberi manfaat kepada kedua-dua belah selat,” tambahnya.

“Selain itu, keamanan dan kestabilan global bergantung kepada keamanan dan kestabilan Selat Taiwan.

“Oleh itu, kami berharap China akan memahami situasi kerana China juga bertanggungjawab.”

En.Lai dan Pn.Hsiao dijadualkan untuk diisytiharkan pada 20 Mei.

Pilihan raya ini berlaku ketika keagresifan dan permusuhan China terhadap Taiwan sedang memuncak di mana mereka akan menggunakan kekerasan jika perlu.

Sementara itu, Taiwan menikmati sokongan dwipartisan (berkaitan dengan atau terdiri daripada dua parti atau kumpulan politik yang berlainan) di Kongres AS untuk mengekalkan demokrasi dan cara hidupnya.

China, yang telah menghantar pesawat dan kapal tentera ke kawasan berdekatan Taiwan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, meneruskan keagresifannya pada Hari Pilihan Raya.

Kementerian pertahanan Taiwan melaporkan bahawa mereka telah mengesan lapan pesawat dan enam kapal tentera China berdekatan dengan pulau itu dalam tempoh 24 jam sebelum pukul 6 pagi pada 13 Januari lalu.

Kemenangan En.Lai mungkin menjengkelkan rejim China, yang secara tradisional menyokong calon KMT.

KMT melihat rejim tersebut kurang mengancam keselamatan negara Taiwan berbanding dengan DPP.

Menurut jurucakap Pejabat Urusan Taiwan Majlis Negara Rejim China, Chen Binhua dalam satu kenyataan, hasil pilihan raya di Taiwan tidak aakn mengubah tekad China untuk bersatu semula dengan Taiwan, dengan menyatakan bahawa “keazaman Beijing adalah kukuh seperti batu.”

Pengundi Taiwan turut memilih ahli parlimen Taiwan pada pilihan raya tersebut.

Tiada parti yang menang majoriti, sekali gus bermakna DPP kehilangan majoriti parlimen yang dipegang di bawah pentadbiran Tsai.

Sebelum pilihan raya, En.Lai menyatakan bahawa beliau akan meneruskan dasar-dasar Pn.Tsai dalam hal-hal ehwal luar negara, pertahanan negara dan hal ehwal rentas selat.

‘Menang kerana Demokrasi’

Di luar ibu pejabat DPP di Taipei, ramai penyokong En.Lai memberitahu The Epoch Times bahawa kemenangan tersebut bermaksud terlalu banyak demokrasi di pulau ini.

“Ini ialah kemenangan besar untuk kebebasan dan demokrasi. Kemenangan ini amat bermakna bukan hanya untuk Taiwan, tetapi untuk Asia, dan seluruh dunia.

“Inilah penolakan terhadap pengaruh dan ancaman ketenteraan PKC,” kata pengarah eksekutif kumpulan advokasi Humanitarian China, yang berpusat di AS, Zhou Fenguo.

“Saya sangat gembira, orang Taiwan sekali lagi membuktikan yang mereka boleh memilih kerajaan mereka dengan kaedah yang aman.”

En.Zhou memuji Taiwan, dengan mengatakan pulau itu “adalah mercu tanda kebebasan dan demokrasi di Asia.”

“Ia juga merupakan garis pertahanan pertama terhadap pengaruh PKC, ancaman eksistensialisme yang sedang dihadapi oleh Amerika sekarang,” tambah En.Zhou.

Naib presiden pelanggan di sebuah syarikat semikonduktor, Liao Yih-ming mengatakan kemenangan En.Lai bermakna Taiwan boleh meneruskan demokrasi.

“Tanah Besar China adalah satu ancaman … Dan pihak lain sentiasa mahu (Taiwan) bersatu dengan mereka,” katanya.

En.Liao menyatakan harapannya yang satu hari nanti, China dan Taiwan akan menjadi jiran yang baik, seperti Amerika Syarikat dan Kanada.

“Kami menolak PKC dan Xi Jinping,” kata peguam Taiwan, Alex Tsai.

“Ini adalah kemenangan kerana demokrasi.”

Kesan

Beberapa pakar dari Taiwan memberikan pandangan mereka dalam “Crossroads” EpochTV sebelum pilihan raya, memberikan analisis mereka terhadap berbagai hasil pilihan raya.

Presiden badan pemikir Prospect Foundation yang berpusat di Taiwan, Lai I-chung berkata jika En.Lai menjadi presiden baharu, ia akan memberi isyarat kepada dunia, termasuk China, bahawa Taiwan akan terus “berdiri dengan kuat” bersama rakan-rakan sejawatnya.

“Taiwan akan terus mempertahankan demokrasi, kebebasan sebagai hak asasi manusia dan ketertiban antarabangsa yang berlandaskan undang-undang,” katanya.

Sebaliknya, jika En.Lai tidak memenangi pilihan raya itu, Taiwan akan menjadi pilihan China untuk mendapatkan teknologi dan barang-barang di sekitar kawasan sekatan Amerika Syarikat.

Calon Ahli Dewan DPP dan pengarah Sekolah Pengajian Jenayah di Universiti Kebangsaan Taipei Taiwan, Puma Shen berkata kemenangan Taiwan bermaksud Taiwan dan rakan-rakan sekutu yang lain akan terus menghalang China.

En.Shen menekankan, Taiwan akan terus mendepani risiko pencerobohan PKC.

Xi Jinping mungkin diperdaya oleh pegawai ketenteraannya sendiri yang dengan tidak sepatutnya percaya bahawa China akan menang sekiranya diserang Taiwan.

Menurut En.Shen lagi, apa yang berlaku di dalam negeri China itu adalah lebih penting susulan hasil pilihan raya pada 13 Januari.

Pada Februari tahun lalu, Pengarah CIA William Burns berkata bahawa Amerika Syarikat pasti “sebagai perkara perisikan” bahawa Xi Jinping telah memberi arahan kepada ketenteraannya untuk bersedia menyerang Taiwan menjelang tahun 2027.

Sokongan AS

Minggu lepas, pentadbiran Biden mengesahkan rancangannya untuk menghantar perwakilan tidak rasmi ke Taiwan selepas pilihan raya untuk bertemu dengan presiden terpilih dan calon-calon lain.

Menurut jurucakap timbalan bagi Majlis Keselamatan Kebangsaan, Kathleen Waters, perwakilan itu terdiri daripada bekas pegawai berpangkat tinggi.

Pada 12 Januari, Sen. Dan Sullivan (R-Alaska) menerusi hantaran di X, mengatakan bahawa Senat AS telah meluluskan resolusi bersama pada hari sebelumnya untuk menunjukkan “komitmen dan ketegasan Amerika yang tetap dalam sokongan terhadap demokrasi Taiwan.”

Berdasarkan teks resolusi itu, Senat berjanji untuk “meneruskan perkongsian yang kukuh dalam bidang diplomatik, maklumat, ekonomi dan budaya tanpa mengira hasil pilihan raya Taiwan 2024.”

Resolusi itu dipimpin oleh En. Sullivan dan Sen. Tim Kaine (D-Va). Penyokong bersama mereka termasuk Sen. Tim Scott (R-S.C.), Kevin Cramer (R-N.D.), Chris Coons (D-Del), dan Chris Van Hollen (D-Md.).

“Antara pilihan raya pada 13 Januari dan pelantikan pada Mei, Amerika Syarikat perlu menunjukkan komitmen dan ketegasan yang tetap dalam sokongan terhadap demokrasi Taiwan dan -secara kritikal- kita perlu meningkatkan penolakan rentas selat sekarang,” kata En.sullivan dalam satu kenyataaan.

“Setiap pilihan raya Taiwan mengancam prinsip utama PKC-bahawa seorang diktator memerintah untuk selama-lamanya tahu apa yang terbaik untuk 1.4 bilion orang,” tambah En.Sullivan.

“Berjuta-juta rakyat China di tanah besar akan mengawasi pilihan raya Taiwan yang akan datang dan bertanya, ‘Kenapa kita tidak boleh melakukan itu?’ Ini merupakan kerentanan besar bagi Xin Jinping.”

Wakil Gerry Connoly (D-Va), Mario Diaz-Balart (R-Fla), Ami Bera (D-Calif) dan Andy Barr (R-Ky.), yang juga merupakan pengurusi Kongres Kaukus Taiwan, memperkenalkan resolusi serupa di Dewan Perwakitaln AS pada 10 Januari.

“Sekarang lebih daripada sebelum ini, adalah penting bahawa Amerika Syarikat berdiri sepenuhnya bersatu padu dengan Taiwan dan komitmen mereka terhadap demokrasi,” kata En. Connolly dalam kenyataan pada 10 Januari.

Kata En. Connolly lagi, “Di hadapan ancaman dan ugutan yang berterusan daripada Republik Rakyat Cina, kepimpinan Taiwan sebagai pemimpin global dalam bidang kesihatan awam, pembuatan berteknologi tinggi dan pemerintahan demokratik menekankan kepentingan melindungi institusi demokratik dan menolak pemerintahan autoritarian di dalam dan di luar negara.”

En. Diza-Balart memberitahu The Epoch Times sebelum pilihan raya bahawa sokongan untuk Taiwan adalah “benar-benar serba dwipartisan” di Kongres.

“Saya rasa tidak ada kekeliruan di Kongres mengenai sifat PKC,” katanya.

“Saya akan katakan ia adalah satu pemerintahan diktator yang agresif, jahat yang membunuh rakyatnya sendiri, mengancam jiran-jiran dan cuba menyebarkan pengaruhnya melalui sebarang cara yang mungkin.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI