28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGlobalKematian mengejut bekas PM China menambah pergolakan kepimpinan PKC: Penganalisis

Kematian mengejut bekas PM China menambah pergolakan kepimpinan PKC: Penganalisis

Kematian mengejut bekas Perdana Menteri China mampu memburukkan lagi potensi pergolakan dalam kepimpinan atasan Parti Komunis China (PKC), kata penyelidik dan penganalisis.

Li Keqiang, pernah menjadi pemimpin nombor dua China, mengalami “serangan jantung mengejut” pada 26 Oktober, ketika beliau melawat Shanghai, menurut obituari yang diterbitkan oleh agensi berita rasmi Xinhua. Selepas “semua langkah menyelamat gagal,” Li meninggal dunia pada 27 Oktober. Beliau berusia 68 tahun.

Kematian Li berikutan beberapa kehilangan misteri dan penggantian pegawai kanan rejim, menambah spekulasi mengenai pertelingkahan politik dalam kalangan pemerintah elit Parti, menurut penganalisis.

Bekas pemimpin Hu Jintao menyapa Perdana Menteri Li Keqiang (tengah) ketika beliau meninggalkan sesi penutup Kongres PKC ke- 20 di Beijing, China pada 22 Oktober 2022. (Gambar oleh Noel Celis/AFP/ Getty Images)

Perdana Menteri diketepikan oleh Xi Jinping

Masa kematian bekas perdana menteri adalah “tidak normal,” kata Wu Zuolai, seorang sarjana sejarah China dan pengulas politik yang tinggal di California, yang berkata ramai mungkin mengaitkan kematian itu dengan perjuangan politik dalam kepimpinan tertinggi PKC.

Bekas perdana menteri China itu hanya berusia 68 tahun, yang “agak muda” berbanding usia tokoh-tokoh Parti berpengaruh lain, kata Wu kepada The Epoch Times. Pendahulu Li, Wen Jiabao, berusia 81 tahun, manakala Zhu Rongji, seorang lagi bekas perdana menteri, berusia 95 tahun.

Itulah sebabnya kematian mengejut Li meninggalkan “banyak ruang untuk spekulasi,” katanya.

Pemergian Li berlaku hanya tujuh bulan selepas beliau bersara daripada jawatan yang dipegangnya selama sedekad.

Walaupun perdana menteri biasanya bertanggungjawab ke atas ekonomi negara, pengukuhan pemimpin China Xi Jinping terhadap cengkaman Parti ke atas negara melemahkan pengaruh perdana menteri terhadap dasar ekonomi dan kewangan. 

Dalam beberapa tahun kebelakangan, Li dibayangi oleh Liu He, bekas orang kanan Xi dan pengarah suruhanjaya penggubalan dasar kewangan Parti.

Penganalisis berkata Li tidak bersetuju dengan idea Xi untuk meningkatkan kawalan Parti dalam semua bidang kehidupan. Sejak 2021, rejim itu telah melancarkan satu siri tindakan keras kawalan selia ke atas sektor swasta, bermula pendidikan sehingga ke teknologi. Sebagai ahli penting dalam Liga Pemuda Komunis, sebuah puak politik yang terkenal menyokong liberalisasi pasaran, Li menyokong dasar pembaharuan yang diperkenalkan oleh Deng Xiaoping pada tahun 1979.

Perbezaan itu bermakna kebangkitan Li sudah pasti akan dianggap sebagai ancaman kepada kuasa Xi, menurut Song Guo-cheng, seorang penyelidik di Institut Perhubungan Antarabangsa Universiti Chengchi Kebangsaan di Taiwan.

“Satu gunung tidak boleh mengandungi dua harimau,” kata Song kepada The Epoch Times, merujuk kepada simpulan bahasa Cina kuno.

Bekas Perdana Menteri China Li Keqiang tiba bersama Presiden China Xi Jinping semasa sesi penutupan Kongres NPC di Beijing, China pada 13 Mac 2023. (Gambar oleh Noel Celis/POOL/AFP/ Getty Images)

Pada sidang akhbar tahunan perdana menteri pada 2020, Li mendedahkan kira-kira 600 juta rakyat China memperoleh kurang daripada 1,000 yuan (AS$140) sebulan, yang bermaksud mereka mungkin tidak mampu membayar sewa di bandar bersaiz sederhana.

Kenyataan itu, yang dibuat selepas Xi berikrar untuk membasmi kemiskinan menjelang akhir tahun itu, adalah “cabaran kepada pihak berkuasa Xi Jinping,” kata Song.

Walaupun Li mungkin tidak bersetuju dengan Xi atau dasar pemerintahannya, beliau tidak mengambil apa-apa “tindakan berkesan” terhadap ketua Parti, kata Feng Chongyi, seorang profesor Pengajian China di Universiti Teknologi Sydney, kepada The Epoch Times.

Kebanyakan ungkapan retoriknya menyokong pemerintahan Xi.

“Beliau terus menyeru untuk bersatu di kalangan Jawatankuasa Parti Pusat yang diketuai oleh Xi Jinping,” kata Feng.

Detik politik sensitif

Kematian Li mengingatkan kematian Hu Yaobang, seorang reformis liberal yang meninggal dunia akibat serangan jantung pada tahun 1989, dua tahun selepas beliau dipaksa meletak jawatan daripada jawatan tertinggi PKC. Kematiannya mencetuskan ledakan kemarahan orang ramai yang berkembang menjadi protes pelajar pro-demokrasi terbesar di negara itu.

Tidak seperti tahun 1980-an, PKC telah membina negara pengawasan, dengan rakyatnya di bawah pengawasan berterusan oleh berjuta-juta kamera CCTV yang dilengkapi dengan teknologi pengecaman muka masa nyata. Itu mungkin menjadikan perhimpunan besar-besaran untuk memperingati Li mustahil berlaku, menurut Song.

Bagaimanapun, kesedihan awam mungkin mencetuskan ketidakpercayaan terhadap Xi, tambahnya.

Para pelajar pro-demokrasi berkumpul di Dataran Tiananmen di Beijing pada 22 April 1989 ketika memperingati kematian pemimpin PKC dan reformis liberal Hu Yaobang. (Gambar oleh Catherine Henriette/AFP/Getty Images)

Li jarang muncul di media kerajaan sejak meletak jawatan sebagai perdana menteri semasa persidangan politik tahunan pada Mac, apabila Xi dianugerahkan penggal lima tahun ketiga yang belum pernah berlaku sebelum ini sebagai pemimpin tertinggi China.

Penampilan terakhirnya di khalayak ramai adalah pada 30 Ogos, dengan lawatan ke Gua Mogao, bandar yang terletak di barat laut Dunhuang. Li kelihatan dalam keadaan sihat ketika menyambut rakyat dengan senyuman lebar, menurut gambar dan rakaman di media sosial.

Hu Ping, ketua pengarang majalah pro-demokrasi Beijing Spring, berkata tidak jelas punca serangan jantung maut Li. Beliau berkata ketidakpercayaan yang semakin meningkat terhadap rejim boleh membawa kepada “peristiwa besar” pada satu ketika di masa hadapan.

Kematian Li datang ketika ekonomi kedua terbesar di dunia itu goyah. Sektor hartanah, yang telah memacu hampir satu pertiga daripada ekonomi China, berada di ambang kehancuran, mengancam simpanan berjuta-juta keluarga kelas pertengahan, yang pada masa sama pengangguran belia berada pada rekod tertinggi.

Masalah ekonomi berlaku kira-kira setahun selepas Xi menjadi pemimpin rejim paling berkuasa sejak Mao Zedong selepas beliau menyusun badan pembuat keputusan tertinggi Parti itu dengan sekutunya yang dipercayai Oktober lalu.

Sementara itu, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Xi telah memecat beberapa pegawai kanan tanpa penjelasan, daripada menteri yang dipilih sendiri kepada komander tertinggi yang menyelia senjata nuklear China. Ketika spekulasi bertiup kencang mengenai kebocoran rahsia ketenteraan, media negara China menerbitkan obituari bekas komander Pasukan Roket Wu Guohua, yang meninggal dunia pada Julai akibat “isu perubatan.”

Bagaimanapun, kenyataan itu telah dipadam sejurus selepas ia tular di media sosial China.

Senarai kematian misteri elit Parti berprofil tinggi terus berkembang sejak Xi memegang jawatan, kata Su Tzu-yun, seorang penganalisis kanan di Institut Penyelidikan Pertahanan dan Keselamatan Negara, sebuah badan pemikir yang dibiayai kerajaan di Taiwan.

Kematian itu mungkin menunjukkan bahawa pergolakan politik dalam PKC berterusan, katanya.

Jambangan bunga diletakkan di hadapan rumah kelahiran bekas Perdana Menteri China Li Keqiang di Chuzhou, timur wilayah Anhui, China pada 27 Oktober 2023. (Gambar oleh Rebecca Bailey/AFP/Getty Images)

Pengulas China Wang He berkata situasi politik semasa adalah “lebih halus” berbanding pada 1989.

Xi Jinping “berkonflik besar” dengan mereka yang berada di peringkat atasan Parti, Wang memberitahu The Epoch Times, mencadangkan tokoh pembangkang boleh menggunakan kematian Li untuk menentang kepimpinannya.

Walaupun kebanyakan pembangkang berdiam diri—memilih untuk tidak mencabar Xi secara terbuka—mereka mungkin tidak menerima penjelasan rasmi mengenai kematian bekas perdana menteri itu, kata Wang. Ada yang berkemungkinan membuat kesimpulan bahawa Li meninggal dunia dalam “pembunuhan,” manakala yang lain mungkin mengaitkan kematiannya dengan kekecewaan yang berterusan terhadap Xi.

“Dari perspektif politik, kedudukan Xi bergantung kepada jalur bebenang,” menurut pendapatnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI