26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaNasionalPLKN 3.0 bakal libatkan pelajar Tingkatan Empat dan Lima - Menteri Pertahanan

PLKN 3.0 bakal libatkan pelajar Tingkatan Empat dan Lima – Menteri Pertahanan

Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) akan dilaksanakan semula tidak lama lagi setelah dimansuhkan sejak 2018.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata program itu akan dilaksanakan menerusi dua fasa.

Gambar The Sun Daily

Fasa 1 akan melibatkan pelajar Tingkatan Empat melalui sukatan pelajaran Kementerian Pendidikan (KPM) yang mengandungi kokurikulum seperti kadet polis, bomba dan pengakap.

Manakala, pelajar Tingkatan Lima yang dikecualikan untuk menjalankan latihan di Fasa 1 bagi memberi laluan kepada mereka melakukan persediaan menempuhi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Jadi, mereka akan menyertai Fasa 2 di kem latihan tentera wataniah sedia ada.

@GengKNegara/X

Tempoh pelaksanaan PLKN Fasa 2 hanya akan dijalankan selama 45 hari.

“Jawatankuasa yang sudah dilantik itu memberi pandangan kepada pihak kementerian dan kementerian memohon supaya ia diubahsuai sehingga ke satu tahap yang mana melihat kepada kepentingan penyertaan daripada peringkat sekolah lagi dan bukan saja fasa selepas sekolah.

@MINDEFMalaysia/X

“Selepas pembabitan belia dalam PLKN ini, mereka akan disambut oleh agensi lain sebagai kesinambungan kelahiran mereka daripada program ini,” kata Mohamad Hasan.

Kerajaan juga akan memanfaatkan 13 kem tentera wataniah di seluruh negara untuk pelaksanaan PLKN ini yang mana tenaga pelatih membabitkan anggota tentera sendiri.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI