29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaGlobalPertandingan Ratu Cantik NTD memberi inspirasi kepada semua untuk menemui semula kecantikan

Pertandingan Ratu Cantik NTD memberi inspirasi kepada semua untuk menemui semula kecantikan

NEW YORK: Bersama kecantikan yang hebat datang pengaruh yang besar, sesuatu yang amat disedari oleh penganjur Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang pertama.

Set pentas tersergam indah diilhamkan daripada Dinasti Tang didedahkan pada 30 September yang diapit bersama potret empat wanita—Xi Shi, Wang Zhaojun, Diao Chan dan Yang Guifei.

“Empat Kecantikan” China purba ini dikenang bukan sahaja kerana kecantikan mereka yang terkenal, tetapi kerana mengubah hala tuju sejarah China melalui tindakan dan pengorbanan mereka. Kecantikan mereka yang tiada tolok banding meletakkan mereka pada kedudukan di mana mereka terpaksa membuat pilihan kritikal, biasanya dengan mengorbankan keselesaan dan kebahagiaan diri sendiri, yang menentukan nasib dinasti itu sendiri.

Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang julung kali diadakan di Purchase, New York pada 30 September 2023. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

Orang dahulu kala tahu bahawa kecantikan, dikuasai oleh kebaikan, boleh menyelamatkan negara dan semudah itu juga kecantikan boleh sahaja membawa kejatuhan. Oleh itu, pertandingan Ratu Cantik NTD memberi tumpuan kepada lima nilai yang menonjol dalam budaya tradisional Cina, terutamanya untuk wanita: moral, kebenaran, kesopanan, kemurahan dan kesetiaan.

Para peserta dinilai berdasarkan kriteria ini sama seperti mereka dinilai berdasarkan keyakinan, bakat, dan persembahan mereka. Para peserta perlu menyampaikannya dengan cara mereka membawa diri semasa acara yang berlangsung selama seminggu, serta kenyataan misi dan temu bual yang diberikan di atas pentas.

32 peserta mempersembahkan tarian klasik Cina di pembukaan Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang julung kali diadakan di Purchase, New York pada 30 September 2023. (Gambar oleh Larry Dye/The Epoch Times)

Pada penghujung malam, Cynthia Sun dari Texas telah dinobatkan sebagai Ratu Cantik NTD, dengan 11 wanita muda lain dianugerahkan gelaran tambahan.

“Semua orang telah berjalan sejauh ini hanya untuk malam ini, dan saya sangat bersyukur kerana kita dapat berkongsi detik ini bersama-sama sehinggakan saya tidak dapat menggambarkannya dengan kata-kata kerana ia teramat berharga dan sungguh bermakna buat kita semua,” kata Sun di atas pentas.

Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang julung kali diadakan di Purchase, New York pada 30 September 2023. (Gambar oleh Samira Bouaou/ The Epoch Times)

Peringatan yang indah

Duduk di kalangan penonton ialah Amanda DeBraux dan Janel Koloski, hos bersama podcast ‘Mindset Artistry’ dan jurulatih kehidupan bertauliah. Kembali kepada nilai tradisional merupakan peringatan yang menyentuh hati buat rakan kongsi perniagaan ini.

“Saya fikir ia sangat mempesonakan, saya fikir mereka membawa intipati yang indah, kata DeBraux. “Ia membuatkan saya berfikir tentang bagaimana saya melihat keindahan dan betapa kepelbagaian dan serba boleh ia menjadi, keunggulan dan sangat universal, dan bagaimana ia boleh mengikat kepada tradisi dan budaya serta betapa indahnya ia, terutamanya semasa berada dalam dunia hari ini.”

“Saya fikir kita memerlukan lebih banyak kecantikan, dan lebih banyak kasih sayang dan lebih banyak sifat kemanusiaan dalam perkara yang kita sentuh dan alami dalam kehidupan ini, di dunia ini,” tambah DeBraux.

Amanda DeBraux hadir menyaksikan Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang berlangsung di Purchase, New York pada 30 September 2023. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

DeBraux berkata walaupun dirinya dan peserta pertandingan itu berasal dari budaya yang berbeza, beliau melihat nilai yang menyokong kecantikan adalah universal dari segi budaya, dan berasa terinspirasi untuk berhubung dengan budayanya sendiri secara mendalam.

“Ia sangat membuka mata dan merendah diri untuk menyedari bahawa budaya kita sangat penting di dunia hari ini,” katanya. “Melihat kecantikan adalah lebih daripada penampilan fizikal, memahami bahawa ia adalah dalaman, ia mengenai perkhidmatan, ia mengenai gambaran yang lebih besar, kemanusiaan.”

Menjadikan dunia tempat yang lebih baik

Janel Koloski bersetuju dan berasa amat menggembirakan melihat pertandingan itu memfokus kepada nilai tradisional, “nilai teras yang dimiliki oleh wanita hebat ini.”

“Saya fikir ia adalah sesuatu yang hilang di dunia ini,” kata Koloski, yang juga seorang aktivis hak asasi manusia dan peguam bela untuk golongan berkeperluan khas. Beliau berkata acara itu adalah peringatan tentang apa yang penting.

Janel Koloski hadir menyaksikan Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang berlangsung di Purchase, New York pada 30 September 2023. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

“Setiap hari adalah sedikit menakutkan kerana saya berfikir, apa telah terjadi dengan kemanusiaan? Mengapa orang semakin kurang mengambil berat? Jadi sangat baik untuk menonton acara itu … mereka mempunyai nilai-nilai yang indah ini dan mereka benar-benar mengambil berat, dan mereka semua pemimpin. Acara yang sangat menyegarkan,” katanya. “Sungguh indah melihat ada manusia di luar sana yang ingin menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik.”

‘Peluang pembelajaran mengagumkan’: Peserta terbaik, reaksi juri terhadap Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD pertama

Hakim Mark Lubric, pengasas sebuah agensi peragaan, berkata misi pertandingan itu adalah satu perkara yang baik untuk masyarakat.

“Saya fikir apabila anda melihat masyarakat hari ini, apabila anda melihat keluarga yang berpecah-belah, perpecahan sesama manusia, saya fikir salah satu puncanya ialah orang ramai telah jauh daripada nilai tradisi,” katanya.

Pempengaruh menjangkau lebih ramai orang berbanding sebelum ini dengan bantuan media sosial, tambahnya, tetapi tidak semuanya membawa mesej positif. “Saya rasa generasi muda sangat memandang tinggi terhadap perkara itu,” kata Lubric. Malah, pelbagai tinjauan menunjukkan mana-mana antara 30 hingga 80 peratus orang muda yang ditinjau mengatakan mereka ingin menjadi pempengaruh media sosial.

“Jadi saya fikir apa yang kami cuba lakukan di sini adalah mencari model contoh yang positif dengan mengembalikan nilai tradisional—yang telah menjadi asas kepada masyarakat yang sihat selama beribu tahun, demi generasi ke generasi,” katanya.

Standard sejagat

Hakim Gabriel Georgiou, seorang penggaya selebriti, berkata tumpuan kepada nilai tradisional adalah sebab utama mengapa beliau bersetuju untuk menyertai panel juri.

Kecantikan luaran masih penting, beberapa hakim berkongsi, kerana ia adalah lambang seseorang menjaga diri sendiri, bertimbang rasa terhadap orang lain, dan dipengaruhi oleh cara seseorang membawa diri.

Georgiou berkata mereka juga melihat kepada tenaga, keyakinan, keanggunan, bakat, kefasihan, dan karisma semua peserta.

Hakim Showyen Liu, CFO syarikat teknologi Ganjing World, berkata kecantikan dalaman semua wanita muda ini benar-benar terserlah melalui “kebijaksanaan, bakat, keterampilan, dan intelektual mereka.”

Liu berkata beliau berbangga dengan Ratu Cantik NTD yang baru dinobatkan, Cynthia Sun, yang walaupun dilahirkan sebagai seorang Cina Amerika, tetapi memiliki semua kualiti yang dimiliki wanita muda Cina tradisional.

“Bukan sahaja cantik, beliau tenang, pintar, bijaksana, dan baik hati,” katanya.

Hakim Alison Chen, penolong profesor tarian di Kolej Fei Tian, berkata sepanjang minggu itu, kesemua peserta membangun dengan pantas.

“Mereka sebenarnya sangat menyokong antara satu sama lain,” kongsinya. “Walaupun ia adalah satu pertandingan, mereka membantu antara satu sama lain, menyokong antara satu sama lain, bersorak antara satu sama lain, dan meraikan satu sama lain.”

“Saya fikir itu adalah sesuatu yang sangat, sangat berharga, dan sangat sesuai dengan maksud pertandingan itu … menyokong nilai-nilai tradisional tentang kebaikan dan tidak mementingkan diri sendiri,” katanya. “Saya fikir mereka telah menyerlahkan dan mereka sebenarnya dapat menerima bahagian budaya ini, apa yang dimaksudkan sebagai wanita yang tidak mementingkan diri dan wanita yang prihatin, jadi saya sangat berbangga dengan mereka.”

Peserta pertandingan bersorak antara satu sama lain sebelum mempersembahkan tarian klasik Cina di pembukaan Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang julung kali diadakan di Purchase, New York pada 30 September 2023. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

Wanita Cina purba mungkin terpelihara, dan walaupun malu, tetapi elegan, serta membawa daya tarikan yang intrinsik, kata Chen. Pertandingan ratu cantik diadakan oleh sebuah syarikat Amerika di Barat, jadi ekspresi luaran dinilai sama lebih kepada keyakinan dan berkarisma, jelasnya.

“Saya fikir kriteria seperti itu, ia tidak terikat dengan Timur atau Barat, ia adalah pandangan universal tentang apa itu makna kecantikan,” katanya.

Pertandingan itu berusaha untuk menuntut semula pandangan tradisional tentang kecantikan, dan Chen merasakan para peserta berjaya melakukannya.

“Kami telah mencipta sejarah,” katanya.

Konsep kecantikan

Belle Meng, naib juara kedua dan penerima Anugerah Pakaian Kecergasan Terbaik, menyifatkan suasana hangat setiap peserta dan individu yang saling membantu serta mengambil berat antara satu sama lain, menjadi seperti adik beradik menjelang acara akhir selama seminggu. Sehingga ke akhir pertandingan, mereka terpaksa menggalak dan menenangkan satu sama lain untuk tidak menangis.

“Semua orang datang ke sini dari jauh, dari negara yang berbeza, dan ini hari terakhir kami bersama,” kata Meng. “Semua orang di sini sangat tidak mementingkan diri … kami seperti keluarga dan kawan, bukannya pesaing.”

Kata Meng, konsep kecantikannya datang dari Pencipta. Budaya tradisional dari seluruh dunia semuanya mengatakan bahawa manusia dicipta oleh Tuhan, dan budaya mereka adalah anugerah dari Tuhan, jelasnya.

Belle Meng menyertai Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD di Purchase, New York pada 30 September 2023. (Gambar oleh Larry Dye/The Epoch Times)

“Pelbagai ekspresi kecantikan mereka, seperti kecantikan estetik, kemurahan hati, kebaikan, ini adalah ungkapan paling awal untuk menghormati ilahi, menyatakan kepercayaan kita kepada Tuhan,” katanya. “Kita semua adalah anak-anak Tuhan, kita diciptakan oleh Tuhan, dan dari Tuhan kita menerima sifat-sifat yang indah dan mulia ini juga,” katanya.

“Kecantikan dalaman seseorang, seperti fokus pertandingan ini … bagi saya adalah ungkapan kepercayaan,” katanya. “Mungkin ini adalah idea yang asing buat sesetengah orang, tetapi saya fikir … ekspresi seseorang boleh menjadi murni dan baik, dan mereka boleh mematuhi standard moral yang tinggi, mempunyai hati yang tenang, dan juga berhubung dengan ilahi, menerima pengajaran dari Tuhan. Ini ada kaitan dengan iman anda. Saya rasa semua orang yang beriman mempunyai perasaan ini.”

Vicky Zhao mempersembahkan tarian Cina klasik untuk pameran bakatnya di Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang julung kali diadakan di Purchase, New York pada 30 September 2023. (Gambar oleh Larry Dye/The Epoch Times)

Vicky Zhao, naib juara dan penerima anugerah Tarian Terbaik, berkata beliau berharap kebaikan yang dikongsi oleh semua peserta melalui pertandingan itu akan terus tersebar.

“Saya fikir kecantikan sebenar … adalah manifestasi sifat manusia,” katanya. “Sifat kemanusiaan asli anda sangat murni, penuh dengan belas kasihan, dan itu hanya datang dari dalam dan secara semula jadi merebak ke luar. Saya fikir belas kasihan adalah tenaga yang boleh berpindah antara satu sama lain.”

Wandi Zhu, naib juara keempat, berkata beliau bersyukur kerana dapat bertemu dengan semua peserta yang lain dan berasa lebih terinspirasi untuknya.

Wandi Zhu (tengah) naib juara keempat Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang julung kali diadakan di Purchase, New York pada 30 September 2023. (Gambar oleh Larry Dye/The Epoch Times)

“Saya telah belajar bahawa kecantikan datang melalui keikhlasan. Saya telah melihat kecantikan dalam setiap peserta di sini, tetapi juga setiap pekerja di sini. Mereka begitu ikhlas mencurahkan isi hati mereka ke dalam perkara ini,” katanya. “Saya telah melihat bahawa keikhlasan benar-benar diterjemahkan kepada sejenis kecantikan yang sangat, sangat memberi inspirasi. Saya juga sangat terharu dengan apa yang saya alami.”

Dahulunya seorang yang pemalu, Zhu berkata beliau terkejut apabila betapa cepatnya beliau menjadi kawan, malah “saudara perempuan,” dengan peserta yang lain. Mereka telah saling menyokong, dan memberi inspirasi kepadanya untuk terus berhubung satu sama lain untuk berkongsi kemesraan yang sama.

“Terdapat kecantikan dalaman dalam diri anda. Tidak kira apa sahaja budaya tradisional asal anda, saya berharap anda menghargai budaya itu dan anda dapat menemui ketenangan dan keindahan dalam hal itu,” katanya. “Saya fikir masih terdapat banyak kecantikan di dunia ini dan anda pasti akan dapat menemuinya dalam diri anda,” kata Zhu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI