27.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaNasionalFestival Pertengahan Musim Luruh diraikan warga Malaysia di Johor Bahru mempromosikan pertukaran...

Festival Pertengahan Musim Luruh diraikan warga Malaysia di Johor Bahru mempromosikan pertukaran budaya

Menjelang Perayaan Pertengahan Musim Luruh, Pusat Beli-Belah Toppen di Johor Bahru, Malaysia, mengadakan Festival Pertengahan Musim Luruh yang berlangsung selama sebelas hari untuk meraikan hari itu dan mempromosikan pertukaran budaya.

Perayaan tradisional itu turut dihadiri dan diraikan oleh ahli kerabat diraja bersama pelbagai kaum di Malaysia.

Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times

Sambutan itu telah berlangsung bermula 14 hingga 24 September, anjuran bersama Pusat Beli-belah Toppen, Tianyi Culture dan Maxima Value. 

Semasa sambutan berkenaan, beberapa persembahan menarik oleh kumpulan antarabangsa turut berlangsung, termasuk Pancaragam Tian Guo, kumpulan gendang pinggang dan persembahan muzik tradisional Vietnam, yang telah mewujudkan suasana meriah.

Gambar oleh Steven Fan / The Epoch Times

Acara ini telah menampilkan dengan sepenuhnya kepentingan kepelbagaian budaya, sikap saling memahami budaya lain, dan menggalakkan pertukaran budaya di kalangan rakyat. 

Gambar oleh Steven Fan / The Epoch Times

Justeru, acara itu telah berjaya menarik minat orang ramai untuk memeriahkan penyertaan, malah mengalu-alukan kehadiran kerabat diraja untuk sama-sama meraikan perayaan tradisional berkenaan. 

Jemputan kenamaan yang hadir termasuklah YB Datin Faridah Salim iaitu isteri YBM Tunku Dato’ Hassan, YM Tunku Hamidah Putri, YM Ungku Ibrahim Bin YBM Ungku Dato’ Hj Faizal dan Dato’ Wong Siew Poh.

Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times

Encik Cai yang merupakan konduktor Pancaragam Tian Guo berkata, “Sungguh menggembirakan apabila kami melihat peserta dari pelbagai negara, seperti Malaysia, Vietnam, Indonesia dan Singapura, membuat persembahan bersama dalam majlis yang bertuah ini.”

“Muzik tidak dinafikan memberi kesan yang berkuasa terhadap kesihatan kita. Harian Metro sebelum ini telah menemu bual Pancaragam Tian Guo, yang memfokuskan kepada perkongsian konsep ‘muzik menggalakkan kesihatan’.

Gambar oleh Steven Fan / The Epoch Times

Budaya Cina tradisional kuno

Untuk memperkenalkan budaya Cina kuno yang kaya dan berwarna-warni kepada warga tempatan, penganjur secara khusus mempromosikan karya seni dan karya Shen Yun. Jenama terkenal ini menyerlah dan mempromosikan budaya tradisional Cina yang sebenar.

Gambar oleh Steven Fan / The Epoch Times

Salah satu acara kemuncak dalam festival ini ialah Sesi Perkongsian Shen Yun, yang memberi peluang kepada peserta untuk mendapatkan pemahaman yang mendalam tentang budaya ketuhanan.

Gambar oleh Steven Fan / The Epoch Times

Pada masa yang sama, aktiviti dalam festival berkenaan turut merangkumi pertandingan deklamasi puisi Tang, pertandingan kaligrafi Cina, pertandingan mewarna, pertandingan melukis, pertandingan nyanyian dan pertandingan permainan alat muzik, dan lain-lain, membolehkan orang ramai menunjukkan bakat mereka di samping menggalakkan mereka untuk memahami dengan lebih mendalam budaya Cina tradisional.

Gambar oleh Steven Fan / The Epoch Times

Sambutan Perayaan Pertengahan Musim Luruh atau Pesta Kuih Bulan di Toppen Mall ini adalah salah satu contoh sikap saling hormat-menghormati dan pemahaman budaya yang memberi inspirasi.

Dan kehadiran beberapa ahli kerabat diraja yang terhormat juga menyerlahkan kepentingan untuk menegakkan nilai sejagat yang dikongsi bersama serta berfungsi sebagai simbol harapan dan perpaduan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI