31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupHadiah kuih bulan kepada saudara-mara bertukar tangan lima kali, akhirnya kembali ke...

Hadiah kuih bulan kepada saudara-mara bertukar tangan lima kali, akhirnya kembali ke tangan pemberi asal

Bagi masyarakat Cina, Perayaan Pertengahan Musim Luruh atau Perayaan Kuih Bulan akan disambut pada 29 September. Ramai yang mengambil kesempatan sempena perayaan ini untuk menghantar hadiah kepada satu sama lain bagi menyatakan keberkatan mereka. 

Seorang lelaki di Bandar Zhanjiang, Wilayah Guangdong, China baru-baru ini memberikan sekotak kuih bulan lima biji kepada saudara-mara, tetapi tidak menyangka apabila dia memberikan kuih bulan yang keliling bertukar tangan beberapa kali, dan akhirnya kotak kuih bulan lima biji itu secara tidak disangka-sangka kembali semula ke tangannya.

Gambar Hiasan / Pixabay

Membuatkan dia terkedu dan mengeluh, “Saya seorang sahaja yang membelanjakan wang rupanya..”

Menurut laporan media China, lelaki itu berkata dia membeli sekotak kuih bulan lima biji pada 6 September dan memberikannya kepada seorang saudara pada 8 September. Akibatnya, saudara itu “meminjam bunga untuk dipersembahkan kepada Buddha” dan memberikannya kepada yang lain. Selepas bertukar tangan lima kali, kuih bulan itu dijual. Seorang rakan mengunjungi rumahnya pada 20 September dan memberikannya sebagai hadiah kuih bulan yang mula-mula diberikannya 12 hari lalu.

Mengapa lelaki ini begitu yakin bahawa kotak kuih bulan lima biji ini adalah yang dibelinya sebelum ini? Jelasnya dia mengaku telah secara tidak sengaja terlanggar kotak itu, meninggalkan kesan di tepi pembuka, dan menyedari bahawa kuih bulan lima biji yang diberikan kepada saudara-maranya telah “hilang dan ditemui” semula.

Gambar Sin Chew Daily

Lelaki itu memuat naik kisah “perjalanan kuih bulan” ini di media sosial, dengan berkata selepas meneliti, dia hanya membelanjakan wangnya sendiri untuk memberi hadiah kepada orang lain semasa perayaan ini. “Saya patut makan atau tidak, awak (kuih bulan) tidak boleh lari!” katanya.

Kisah itu segera menjadi tular dengan komen hangat beberapa netizen:

“Sekotak kuih bulan yang telah mengalami perubahan kecanggihan dunia.” 

“Sesiapa membeli yang mahal tidak akan mengembalikannya kepada saya.” 

“Perjalanan pulang sekotak kuih bulan.”

“Saya benar-benar tidak kisah di mana begitu banyak kuih bulan dihasilkan semasa Perayaan Kuih Bulan dan di mana mereka berakhir.”

Kasihan nasib kuih bulan..

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI