33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGaya HidupCuba jimat duit belanja ingin bantu ibu, anak baik hati sorok-sorok bawa...

Cuba jimat duit belanja ingin bantu ibu, anak baik hati sorok-sorok bawa bekal biskut ke sekolah

Baru-baru ini, video menyentuh hati seorang budak lelaki 7 tahun cuba membawa bekas kecil mengandungi biskut ke sekolah sebagai bekal telah mendapat perhatian warganet.

Dalam video TikTok yang dikongsi ibunya, Nadiya Hayati, dia melihat anaknya, Zachary cuba menyembunyikan sesuatu di dalam beg sekolahnya.

Dia kemudian mendapat tahu anak lelakinya itu telah membungkus tiga keping biskut di dalam bekas kecil, dan berniat untuk membawanya ke sekolah untuk dimakan semasa rehat, dan bukannya membeli makanan di kantin.

TikTok

“Dia kata nak bawa biskut ni sebab nak jimat duit belanja,” terang kapsyen video di TikTok itu.

Apabila Nadiya bertanya kepada anaknya mengapa dia mahu menjimatkan wang, sedangkan tidak pernah menyuruhnya untuk berbuat demikian, Zachary pada mulanya teragak-agak dan cuba mengelak daripada menjawab. Akhirnya dia berkata sebab tidak mahu membeli apa-apa.

Setelah digesa lebih lanjut daripada ibunya, anak baik hati ini akhirnya menjawab, “Kerana kita tidak mempunyai banyak wang.”

TikTok

Menurut Nadia, Zachary menggigit tepi biskut tersebut supaya dapat dimuatkan ke dalam bekas bersaiz kecil.

Dalam video itu, Nadiya turut bertanyakan kepada Zachary bagaimana dia berjaya memasukkan tiga biji biskut empat segi itu ke dalam bekas bulat kecil itu.

Ibunya terkejut bila mendengar jawapan Zachary bahawa dia telah makan sebahagian daripada biskut itu untuk menjadikannya cergas dan kuat.

Budak lelaki itu juga mengesahkan bahawa dia tidak akan menggunakan wangnya dan sebaliknya hanya akan makan biskut dengan gigitan itu di sekolah.

TikTok

Video itu mendapat perhatian warganet dengan komen mereka:

“Perwatakan anak anda adalah hasil didikan yang baik dan ikhlas. Semoga dia membesar dengan rendah diri dan berhati tulen.”

“Dia berfikiran matang. Bagus budak-budak macam ni. Setiap tindakan dia fikir dulu. Hati dia sungguh baik.”

“Dia terlalu matang untuk berfikir seperti ini. Percayalah dia akan menjadi anak yang baik. Anda membesarkannya dengan baik.”

Nadiya turut meleraikan salah faham dan meyakinkan warganet bahawa keluarganya tidak berdepan dengan masalah kewangan.

“Tidak, kami sebenarnya tidak mempunyai masalah kewangan. Saya andaikan dia menjawab begini mungkin kerana saya mungkin menolak beberapa permintaannya dengan memberitahunya saya tidak mempunyai wang yang cukup dan sebagainya. Jadi tolong berhenti dan jangan ada-adakan cerita lain,” jelas Nadiya di laman Instagramnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI