29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaGaya HidupBudak perempuan negara seberang suap makanan kepada rakan sekelasnya yang OKU dengan...

Budak perempuan negara seberang suap makanan kepada rakan sekelasnya yang OKU dengan penuh kasih sayang mencairkan hati dunia

Seorang murid perempuan dari Indonesia memenangi hati dunia selepas dia dirakam sedang memberi makan kepada rakannya yang kelainan upaya, dengan apa yang dikatakan netizen seluruh dunia sebagai salah satu interaksi penuh kasih sayang paling asli yang pernah mereka lihat.

Aksi budak perempuan itu telah menjadi tular di luar negara selepas ia dikongsi melalui platform British, LADbible.

LADbible / Facebook

Mereka menulis, “Murid perempuan menyuap makanan tengah hari kepada rakan sekelasnya yang kelainan upaya. Gadis kecil ini mempunyai hati dan jiwa paling baik.”

Detik kasih sayang itu telah dirakam di Sulawesi Selatan, Indonesia.

LADbible / Facebook

Dalam video itu, kanak-kanak perempuan dikenali Marwa yang berusia 7 tahun, boleh dilihat memberi makan kepada budak lelaki yang merupakan orang kelainan upaya (OKU) yang bernama Rizki.

Marwa dan Rizki dilihat duduk bersama di atas lantai kaki lima di sekolah mereka ketika waktu rehat.

LADbible / Facebook

Marwa dikatakan memilih untuk berkongsi makanan tengah harinya dan menyuapkan makanan itu kepada Rizki kerana dia tidak membawa bekalnya sendiri.

Kelihatan ada satu ketika, kedua-duanya bergelak ketawa di antara satu sama lain ketika Marwa ternampak mi tergantung keluar dari mulut Rizki semasa dia sedang makan.

Keakraban Marwa dan Rizki dengan interaksi mereka telah mencairkan hati semua.

LADbible / Facebook

Marwa juga dikatakan sering membantu memudahkan urusan Rizki dalam perjalanan pergi dan balik sekolah, serta di dalam bilik darjah tempat mereka menjadi rakan baik yang duduk semeja.

Persahabatan indah dengan hati tulus ikhlas yang jarang-jarang kita dapat lihat pada hari ini.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI