30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGaya HidupPempengaruh kejutkan penunggang p-hailing dengan motosikal serba baru menggantikan yang disita JPJ

Pempengaruh kejutkan penunggang p-hailing dengan motosikal serba baru menggantikan yang disita JPJ

TikTok terbaru memaparkan seorang penunggang p-hailing yang dilihat berjalan di tepi jalan raya selepas motosikalnya dirampas oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mendapat perhatian ramai di media sosial.

Dalam video berdurasi 17 saat itu, penunggang itu boleh dilihat menggalas beg penghantaran makanan di belakangnya ketika berjalan di tepi jalan raya. Kamera turut merakam barisan motosikal yang diletakkan di tepi jalan raya, bersama pegawai JPJ yang mengawasi mereka.

TikTok

Menurut lokasi yang ditandakan dalam video itu, kejadian berlaku di Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan, dan kemudiannya disahkan sebagai operasi sekatan jalan raya rutin.

Menyentuh hati ramai setelah video TikTok itu dimuat naik sejak 12 September lalu, ramai menyatakan rasa bersimpati dengan nasib penunggang p-hailing itu tanpa mengetahui kisah sebenar di sebalik mengapa motosikalnya terpaksa disita tanpa budi bicara.

Sehinggakan kisah penunggang p-hailing berkenaan mendapat perhatian pempengaruh dan pencipta kandungan Aisar Khaledd. 

TikTok

Beliau akhirnya menemui penunggang berkenaan yang bernama Muhammad Shahrul untuk memberinya kejutan dan membantunya.

Muhammad Shahrul dikunjungi Aisar di rumahnya di Sepang yang mendokumentasikan detik pertemuan dan kejutan itu di TikTok.

Aisar bertanyakan kepada Shahrul tentang apa yang berlaku. Shahrul berkata dia ditahan dalam sekatan jalan raya semasa sedang dalam perjalanan ke tempat kerja di sekitar Salak Tinggi dan Nilai. Menceritakan keadaannya sambil menangis, Shahrul berkata, cukai jalan dan insurans bagi motosikalnya telah tamat tempoh sehingga memerlukannya untuk menyerahkan kunci dan motosikal itu kepada pegawai JPJ yang menjalankan tugas.

TikTok

Berharap dapat membantu Shahrul, Aisar berkata dia mempunyai kejutan untuknya. Ketika membawanya ke kedai motosikal, Aisar mendedahkan dia telah membeli motosikal serba baharu untuk Shahrul. Dengan rasa sendu, Shahrul memeluk dan mengucapkan terima kasih kepada Aisar kerana telah bersusah payah membantunya.

“Ini rezeki abang, ini untuk abang,” kata Aisar kepada Shahrul.

TikTok

Pada penghujung TikTok, Aisar turut menghulurkan sedikit wang kepada Shahrul sebelum mengiringinya pulang untuk meneruskan kerjanya sebagai penghantar makanan Foodpanda.

Menerima pujian yang luar biasa atas kebaikan hatinya, video Aisar telah menerima lebih 10 juta tontonan di TikTok.

“Semoga saudara Aisar dan Shahrul dipermudahkan segala urusan, dan dimurahkan rezeki,” komen seorang pengguna TikTok.

Pengguna lain turut memuji Aisar dengan mengatakan seseorang tidak memerlukan banyak perkataan untuk berbuat baik kepada seseorang yang lain.

“Terus sebarkan kebaikan, Aisar. Teruskan membawa senyuman kepada lebih ramai orang dan membawa manfaat kepada kehidupan mereka,” komen pempengaruh Adrian Edy.

TikTok

Sambil terharu dan berterima kasih atas kebaikan Aisar, Shahrul mengaku bertanggungjawab sepenuhnya apabila motosikalnya mempunyai cukai jalan yang tamat tempoh dan tiada insurans selama 7 bulan.

Ketika menjelaskannya kepada Harian Metro, Shahrul berkata kejadian yang berlaku kira-kira jam 12 tengah hari di Jalan Persiaran Negeri di Nilai itu sememangnya sering menjadi lokasi sekatan jalan raya rutin oleh pihak JPJ.

“Saya mengaku salah kerana cukai jalan motosikal saya telah tamat tempoh dan saya tidak mempunyai insurans. Oleh itu, saya bersetuju dan menyerah sahaja dengan mereka, saya berikan kunci dan motosikal saya disita,” kata Shahrul.

Shahrul menepis segala khabar angin di media sosial yang mencadangkan dia terpaksa berjalan sejauh empat kilometer tanpa arah, sebaliknya berkata dia berjalan kaki ke lokasi lain dan tidak lama selepas itu telah meminta salah seorang rakannya datang menjemputnya dan meneruskan penghantaran.

TikTok

Bapa kepada dua anak berusia 26 tahun itu berkata dia tidak menyangka video itu menjadi tular dan mendapat perhatian ramai.

Di sebalik rezeki yang dikurniakan, Shahrul terus terang menyatakan betapa ujian ini tidak mematahkan semangatnya untuk terus mencari rezeki sebagai penunggang p-hailing, kerana ia antara sumber pendapatan baginya menambah pendapatan untuk menyara keluarga.

“Sebenarnya saya ada kerja hakiki cuma cari rezeki sebagai penunggang p-hailing sejak lebih setahun lalu untuk menambah pendapatan, apa yang berlaku tidak melemahkan semangat saya,” katanya.

TikTok

“Saya tidak menjangkakan semua ini dan saya sangat berterima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang mendoakan saya selepas menonton video itu. Saya akui bahawa ia adalah salah saya, tetapi saya juga mengambil ini sebagai pengajaran di masa hadapan,” tambahnya.

Sementara itu, Pengarah JPJ Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusuf, dalam satu kenyataan pada 13 September memaklumkan cukai jalan motosikal yang ditunggang Muhammad Shahrul didapati telah tamat tempoh sejak bulan Februari lalu, selain tiada insurans.

Menurutnya, tindakan JPJ menyita motosikal-motosikal berkenaan adalah atas tujuan menjaga keselamatan penunggang itu sendiri dan pengguna jalan raya yang lain kerana tidak dilindungi insurans.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI