31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaInspirasiSuami ambil keputusan jadi ‘Househusband’, 11 tahun tidak berkerjaya jaga rumah tangga...

Suami ambil keputusan jadi ‘Househusband’, 11 tahun tidak berkerjaya jaga rumah tangga beri peluang isteri cari nafkah

Pada pandangan masyarakat umum terutamanya di Asia, tugas menjaga rumah tangga dan segala hal di rumah adalah tanggungjawab seorang isteri. 

Namun, seiring perubahan zaman mengikut arus permodenan, tugas menguruskan rumah tangga tidak lagi mengira gender yang terletak kepada tanggungjawab golongan wanita sahaja.

Seperti seorang suami dari Singapura bernama Vince yang memilih untuk menjadi ‘househusband’ dan kini berjaya menjaga keluarganya dengan baik.

Gambar mStar

Vince berkongsi kisah dan pengalamannya yang memilih untuk mengambil alih tugas seorang isteri dan suri rumah sejak beliau berhenti kerja pada tahun 2012. 

Sepanjang tempoh berhenti kerja itu, Vince berkata isterinya merupakan seorang yang penyabar dan cukup kuat kerana berjaya menguruskan dua perniagaan sekali gus. 

Namun begitu, isterinya tidak pernah sesekali cuai dalam menguruskan rumah tangga dan melupakan tugasnya sebagai seorang isteri yang menjaga keperluan suami serta anak-anak.

Gambar mStar

Selepas 11 tahun tidak bekerja, Vince kini gembira dengan tugasnya sebagai suri rumah yang dapat menghabiskan banyak masa berharga bersama anak-anak.

Menurut Vince, hasrat dan keputusan yang dilakukan itu untuk melihat anak-anaknya membesar di depan mata dan mahu bersama mereka sepanjang masa adalah tepat.

Kerana mereka kini lebih rapat dengan bapa, yang bukan sekadar berdampingan pada hujung minggu sahaja.

Gambar mStar

Selama 11 tahun menjadi suri rumah, Vince ada berkongsi pengalaman dan keistimewaan apabila seorang suami menguruskan rumah tangga, seperti dia kini mahir mengejutkan anak-anak dan memahami mereka, seronok belajar pelbagai jenis masakan daripada rancangan televisyen, belajar hiasan dalaman untuk mendekorasi rumah, dan menikmati pengurusan masa untuk melakukan pelbagai perkara lain.

Kata Vince, memiliki keluarga adalah suatu perkara penting yang perlu dihargai dan disyukuri.

Tambah Vince, dalam situasi di mana suami menjaga urusan rumah tangga apabila mengambil alih tugas isteri, sikap saling memahami adalah sangat penting kerana kedua-duanya saling memerlukan demi keharmonian sesebuah keluarga.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI