30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaNasionalPolis lepas 9 das tembakan untuk hentikan kenderaan penjenayah dalam insiden kejar-mengejar...

Polis lepas 9 das tembakan untuk hentikan kenderaan penjenayah dalam insiden kejar-mengejar di Kepong

Pada pagi 7 Ogos, satu insiden kejar-mengejar berlaku di Kepong, Kuala Lumpur, apabila anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) terpaksa melepaskan tembakan ke arah sebuah Proton Wira untuk menghentikannya.

Kejadian berlaku selepas pemandu itu enggan berhenti untuk pemeriksaan.

Video kejadian yang dirakam dari sebuah bangunan tinggi berhampiran Laman Rimbunan, Jalan Kepong, telah tular di media sosial.

Twitter

Ramai netizen tertanya-tanya mengapa anggota polis terpaksa melepaskan tembakan dan mengapa pemandunya terpaksa melarikan diri.

Berikut adalah lima perkara yang perlu anda ketahui:

1. Dua suspek berada dalam Proton Wira

Menurut New Straits Times, dua suspek berada di dalam kenderaan itu semasa kejadian.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, kejadian kejar-mengejar kereta itu bermula berhampiran pintasan Segambut di Taman Pusat Kepong pada 7.45 pagi 7 Ogos.

Anggota polis dari unit rondaan motosikal ibu pejabat polis daerah Sentul mengarahkan lelaki tempatan dalam kenderaan terbabit berhenti di pintasan, tetapi mereka memecut selepas dihampiri.

“Kedua-dua mereka tidak memberhentikan kenderaan sehingga Laman Rimbunan, Jalan Kepong, apabila kereta itu merempuh salah seorang anggota polis ketika sedang mengundur dalam usaha untuk melarikan diri,” kata Mohd Shuhaily.

Twitter

2. Dua anggota polis melepaskan sembilan das tembakan ke arah tayar kenderaan untuk mempertahankan diri dan keselamatan awam

Ketika mereka terperangkap dalam lalu lintas di Laman Rimbunan, dua anggota polis telah  turun dari motosikal mereka untuk menghalang suspek daripada melarikan diri, kata Mohd Shuhaily.

“Bagi memastikan keselamatan mereka, dua anggota polis itu terpaksa melepaskan sembilan das tembakan ke arah tayar kereta menyebabkan kenderaan itu terbabas di Jalan Rimbunan, Jalan Kepong,” lapor Bernama yang memetik kenyataan Mohd Shuhaily.

Harian Metro melaporkan, anggota polis terpaksa melepaskan tembakan bagi mempertahankan diri dan juga demi keselamatan pengguna jalan raya yang lain.

3. Seorang pegawai polis mengalami kecederaan di kaki

Menurut The Star, seorang daripada anggota polis itu cedera ringan apabila suspek mengundurkan kenderaannya dan melanggar motosikal anggota itu.

Akibatnya motosikal mengalami kerosakan dan suspek turut merosakkan beberapa kenderaan lain di lokasi kejadian.

Twitter

4. Selepas terperangkap dalam kesesakan, suspek melarikan diri dengan kedua-dua keluar meninggalkan kenderaan dan melarikan diri ke sebuah kawasan perumahan.

Mereka tidak berjaya ditangkap selepas 10 minit adegan kejar-mengejar yang mendebarkan.

“Pemeriksaan kenderaan itu menemui besi buruk yang mungkin dicuri. Kami tidak dapat mengenal pasti tujuan barangan ini pada masa ini,” dedah Mohd Shuhaily.

Bagi kenderaan itu sendiri, ia dimiliki oleh seorang wanita yang meminjamkannya kepada seorang lelaki lain. Bagaimanapun, Mohd Shuhaily berkata tidak dapat dipastikan sama ada mereka mempunyai sebarang kaitan dan penglibatan dengan suspek.

5. Polis sedang mengesan Ganesan Olakanathan untuk membantu siasatan

Gambar Harian Metro

Ekoran kejadian, polis sedang mencari seorang lelaki tempatan iaitu Ganesan Olakanathan, berusia 40 tahun bagi membantu siasatan. 

“Buat masa ini dia boleh bantu siasatan, dia bukan suspek kerana laporan forensik kami masih belum dapat,” kata Mohd Shuhaily.

“Kes ini kini disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan (bagi cubaan membunuh) dan Seksyen 353 Kanun Keseksaan (kerana menggunakan kekerasan jenayah ke atas penjawat awam),” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI