34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaKesihatanBagaimana sentuhan lembut membuat kesunyian reda, tekanan darah menurun dan keradangan berkurangan

Bagaimana sentuhan lembut membuat kesunyian reda, tekanan darah menurun dan keradangan berkurangan

Sentuhan itu bukan sekadar bahasa cinta dan kasih sayang, malahan lebih jauh.

Penyelidikan terbaru yang diterbitkan baru-baru ini mendapati sentuhan fizikal adalah asas kesihatan optimum untuk tubuh badan dan minda. Ia mencetuskan tindak balas biokimia yang mengurangkan tekanan, meningkatkan imuniti, dan menggalakkan ikatan.

Bagaimana ia membantu tubuh badan

Sentuhan fizikal yang sederhana seperti pelukan, tepukan di belakang atau pegangan tangan mempunyai kesan anti-radang, menurut kajian terbaru dalam The Journals of Gerontology: Series B. Kajian mendapati sentuhan fizikal tersebut dikaitkan dengan penurunan tekanan darah dan kadar denyutan jantung. 

Dalam kajian lain, Tellington Touch menyatakan kaedah sentuhan lembut yang pada mulanya dibangunkan untuk menenangkan kuda, telah digunakan ke atas pesakit yang akan menjalani pengambilan darah. Menggunakan kaedah ini untuk mengurangkan tekanan darah dan denyutan jantung pesakit, ia telah menunjukkan bahawa sentuhan secara fizikal terbukti menenangkan tubuh badan.

“Sentuhan dengan tekanan sederhana merangsang reseptor tekanan di bawah kulit yang seterusnya memperlahankan sistem saraf dan pengeluaran hormon tekanan seperti kortisol, dan meningkatkan pembebasan serotonin, neurotransmitter di otak yang boleh mengawal rasa sakit,” jelas Tiffany Field, pemegang ijazah kedoktoran psikologi yang juga pengarah Touch Research Institute, University of Miami School of Medicine kepada The Epoch Times. 

Penurunan hormon tekanan memberi manifestasi dalam pelbagai cara untuk memajukan kesihatan, tambahnya.

Tekanan harian seperti menatap skrin, makanan yang diproses, pendedahan kepada medan elektromagnet, dan toksin meningkatkan tahap kortisol. Sentuhan ternyata mampu mengatasi beban moden ini secara langsung, menurut Field.

Gambar Hiasan / Pixabay

Bagaimana ia membantu minda

Sentuhan fizikal mempunyai manfaat kesihatan mental yang terkenal, menurut Dr. Gayle Myers, ahli internis yang pakar dalam perubatan integratif. “Sentuhan sangat menenangkan dan menyembuhkan,” katanya kepada The Epoch Times.

Sentuhan fizikal juga dikaitkan dengan tahap ‘oxytocin’ yang lebih tinggi. Oxytocin, sering dikenali sebagai “hormon cinta,” adalah neurotransmitter penting di mana fungsi utamanya adalah untuk menggalakkan ikatan sosial dan hubungan emosi.

Penyelidikan terkini telah menyokong fungsi ini. Satu kajian yang diterbitkan dalam Adaptive Human Behaviour and Physiology mendapati individu berasa kurang kesepian dan kebimbangan selepas mengalami sentuhan fizikal. “Ini adalah jalan penyelidikan yang memberangsangkan dari segi strategi untuk mengurangkan kesepian dan kesan negatifnya terhadap kesejahteraan psikologi dan fisiologi,” kata penulis.

Kajian lain melihat kekurangan sentuhan semasa pandemik COVID-19. Kekurangan sentuhan dikaitkan dengan lebih banyak kebimbangan dan kesunyian. Individu yang paling mendambakan sentuhan juga paling terjejas. Ini mendedahkan peranan penting yang dimainkan oleh sentuhan dalam menguruskan rasa kesusahan dan kesedihan.

Penemuan itu selari dengan apa yang Dr. Myers lihat dalam amalan klinikalnya. “Sentuhan penuh belas kasihan meyakinkan bahawa semuanya akan baik-baik belaka dan membantu mempromosikan pandangan masa depan yang lebih cerah,” katanya. Apabila dilucutkan sentuhan, kesihatan mental terjejas, buat kedua-dua pemberi dan penerima.

Gambar Hiasan / Pixabay

Bagaimana ia membentuk perkembangan kanak-kanak

Sentuhan kulit ke kulit yang lembut diketahui memberi manfaat kepada bayi baru lahir. Tetapi kajian menunjukkan sentuhan ibu bapa adalah penting untuk perkembangan kanak-kanak selepas bayi.

Satu kajian pada 2020 mendapati kanak-kanak yang kurang sentuhan kasih sayang daripada ibu mereka lebih terdedah kepada kecacatan perkembangan saraf. Ini berdasarkan penyelidikan awal yang menunjukkan sentuhan ibu bapa berhubung kait dengan pengurusan tekanan yang lebih baik dalam kalangan kanak-kanak.

Dr. Myers, yang juga seorang pakar pediatrik, berkata beliau telah melihat kesan kebaikan sentuhan lembut dan kasih sayang dalam amalannya. “Saya telah merawat bayi dengan osteopati dalam bidang saraf kranial buat mereka yang tidak boleh menyusu dan gagal untuk berkembang maju,” katanya. Melalui sentuhan osteopatik yang lembut, bayi-bayi itu telah pulih. “Salah satu kegembiraan terbesar saya dalam bidang perubatan ialah melihat kanak-kanak itu menerima belaian, ikatan dengan ibu bapa mereka, berkembang, dan membesar menjadi anak yang sihat,” tambahnya.

Sentuhan mestilah dengan belas kasihan dan lembut

Faedah sentuhan fizikal adalah dengan jalan dua hala, ketika pemberi dan penerima dapat merasai perhubungan dan komuniti melalui pembebasan oxytocin, endorfin, dan dopamin serta peningkatan imuniti, menurut Dr. Myers.

Sentuhan itu, katanya, mestilah dengan kasih sayang, kebaikan hati, belas kasihan, dan kelembutan untuk manfaat kesihatan. “Jika sentuhan itu kasar, tidak peduli dan mekanikal, ia boleh menyebabkan tekanan dan tahap kebimbangan yang lebih tinggi,” kata Dr. Myers.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI