26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaInspirasi“Saya juga mahu dibelai,” Kucing terbiar pandang sayu kucing peliharaan dari luar...

“Saya juga mahu dibelai,” Kucing terbiar pandang sayu kucing peliharaan dari luar rumah, kesudahan lepas diselamatkan pemilik sentuh hati ramai

Tempatnya berada di dalam rumah untuk selama-lamanya! Seorang pemilik kucing mendapati sejak beberapa bulan, seekor kucing terbiar yang aneh sering datang melaporkan diri di hadapan pintu rumahnya.

Dia sering duduk dengan patuh di muka pintu sambil melihat kucing peliharaannya yang berada di dalam rumah, dengan renungan matanya yang kelihatan agak sunyi. 

@rescuecatmittens/TikTok

Pemilik ini tidak tertahan untuk membiar dan melihat kucing ini berkeliaran di luar rumahnya, jadi dia cuba memerangkapnya sehingga akhirnya berjaya. Mereka sekeluarga membuat keputusan untuk mengambilnya, supaya dia tidak lagi tinggal terabai berada di luar dengan terus tidak dipedulikan. 

Mereka memutuskan kucing ini layak untuk menikmati kehangatan dan belaian yang tidak pernah dimilikinya sebelum ini. Kesudahan menggembirakan yang telah menyentuh hati puluhan ribu warganet.

@rescuecatmittens/TikTok

Menerusi paparan video tersebut, kucing terbiar itu pada mulanya hanya duduk patuh di luar pintu, yang telah menarik perhatian tiga ekor kucing keluarga tersebut. 

Dengan pandangan yang sayu dan menyedihkan, dia seolah-olah berasa iri hati dengan kehidupan kucing peliharaan itu. 

@rescuecatmittens/TikTok

Difahamkan kucing berwarna hitam ini kelihatan tempang dan diselubungi kutu menyebabkan tuan rumah yang tidak tahan melihatnya terus berkeliaran dalam keadaan sakit, akhirnya memutuskan untuk mengambil kucing itu dengan menamakannya Mittens.

@rescuecatmittens/TikTok

Namun, apabila mereka membawa Mittens berjumpa doktor veterinar, mereka mendapati kucing hitam ini pernah ditembak dengan senjata BB. Walaupun Mittens telah dibawa ke dalam rumah, dia terus bersikap berwaspada dan penuh dengan kebimbangan. 

@rescuecatmittens/TikTok

Mittens selalu bersembunyi di sudut rumah seorang diri, bimbang tentang dia mungkin disakiti oleh mereka yang berniat jahat.

@rescuecatmittens/TikTok

Syukurlah, di bawah penjagaan rapi keluarga barunya, Mittens perlahan-lahan keluar daripada perasaan takutnya, dengan mula belajar mempercayai manusia, dan secara beransur-ansur menerima kucing lain menjadi kawannya.

@rescuecatmittens/TikTok

Malahan sudah boleh bermain seperti kucing biasa dan membiarkan orang lain membelainya. Perubahan dan penerimaan Mittens untuk menyesuaikan diri jelas telah menyentuh hati keluarga itu.

Pemilik Mittens yang juga pengguna TikTok @rescuecatmittens berkongsi cerita Mittens, yang mana videonya telah menarik ribuan pengguna lain untuk menonton perkembangannya, dengan rata-rata meninggalkan komen memuji:

@rescuecatmittens/TikTok

“Tuhan memberkati anda”

“Semua tahu anda penyayang untuk menerimanya..”

“Terima kasih kerana mengambilnya..”

“Gembira melihat dia menjadi ahli keluarga anda..”

“Anda seorang yang hebat!”

“Saya sangat terharu..”

Semoga Mittens yang bermuka sedih terus sihat dan gembira di bawah jagaan keluarga barunya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI