31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaInspirasiPensyarah langsung tidak menyesal ambil risiko jual rumah persaraan demi membiayai yuran...

Pensyarah langsung tidak menyesal ambil risiko jual rumah persaraan demi membiayai yuran universiti enam pelajarnya

Seorang pensyarah dari Singapura sudah tentu membuat satu pengorbanan besar dengan kebaikan hati besarnya apabila sanggup menjual rumah persaraan untuk mengumpul kira-kira RM514,000 (S$150,000) supaya beliau boleh menghantar enam pelajarnya menyambung pengajian di Australia.

Frankie Yee, 56, pertama kali bertemu enam pelajar antarabangsa dari Uzbekistan pada 2022 ketika mengajar mereka di sebuah universiti swasta di Singapura.

Yee mendapat tahu pelajar-pelajar tersebut adalah daripada keluarga miskin dan telah datang ke Singapura menyambung pengajian dengan tajaan biasiswa.

Frankie Yee (tengah) bersama lima daripada enam pelajar dari Uzbekistan yang dibantunya. (Gambar Shin Min Daily News)

Tetapi mereka masih perlu membayar 20 peratus daripada yuran pengajian, jadi pelajar itu bekerja setiap hari selama 10 jam selepas kelas di restoran atau hotel untuk mengumpul wang bagi membiayai pengajiannya mereka di Singapura, lapor Shin Min Daily News.

Pelajar yang bergelut itu kemudian memberitahu Yee dengan idea mereka untuk belajar di Australia dan bukannya di Singapura.

Bagi mengumpul dana yuran universiti mereka, Yee memutuskan untuk mengambil risiko dengan menjual rumah persaraannya di Genting, Malaysia dan mengumpul S$150,000 untuk menghantar enam pelajar itu belajar di Australia.

Jumlah itu hanya mencukupi untuk yuran pengajian dalam semester pertama, menurut anggaran Yee. Para pelajar berkenaan merancang untuk bekerja sambil belajar bagi membiayai baki pendidikan mereka.

Dua pelajar telah memulakan pengajian di Universiti Sydney, dan empat lagi sedang menunggu kemasukan ke Universiti Wollongong, kata Yee.

Yee berkongsi bahawa beliau bermotivasi untuk membantu pelajar terbabit kerana telah melihat semangat dan kesungguhan mereka untuk mendapatkan pendidikan terbaik walaupun menghadapi pelbagai kesukaran dalam kehidupan.

Menyifatkan ini sebagai “peluang bertarung dalam hidup untuk memecahkan kitaran ganas kemiskinan”, Yee merasakan beliau bukan sahaja dapat membantu enam pemuda itu, tetapi juga masa depan mereka untuk generasi seterusnya.

Ketika ditanya Mave Mason dalam satu temu bual podcast, sama ada dirinya menyesal dengan keputusan ini, Yee segera menjawab yang beliau “tidak menyesal langsung”.

Dua orang pelajar telah menyambung pengajian di Universiti Sydney, Australia. (Gambar Shin Min Daily News)

“Walaupun akaun bank saya hampir tiada, tetapi memikirkan enam budak lelaki ini mempunyai masa depan yang lebih baik, saya rasa semuanya berbaloi,” katanya.

Para pelajar memberitahu Yee bahawa mereka akan memulangkan “apa sahaja yang anda telah berikan kepada kami” apabila mereka mampu.

Mereka juga berkata akan membeli semula rumah di Genting itu untuk Yee pada masa hadapan.

Sungguhpun begitu, Yee tidak mengharapkan kebaikannya itu dibalas.

“Satu-satunya harapan saya ialah mereka berenam itu boleh berjaya,” kata pensyarah ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI