26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaGaya Hidup“Duduk bersila makan atas lantai janji gembira,” ​​Suami isteri beli rumah baru...

“Duduk bersila makan atas lantai janji gembira,” ​​Suami isteri beli rumah baru tapi belum mampu beli perabot tunjuk teladan bahagia itu sederhana

Sebelum seseorang boleh membeli rumah idaman, mereka mestilah kena cukup menyimpan untuk melaksanakan impian memiliki rumah sendiri dengan segala kelengkapannya. 

Namun, idea pasangan ini jauh berbeza, kerana mereka percaya selagi ada wang, mereka boleh membeli rumah dahulu, dan perabot boleh ditambah kemudian.

Sin Chew Daily melaporkan satu pasangan suami isteri muda ini baru sahaja berpindah ke rumah milik mereka sendiri, dan wang yang disimpan hanya cukup untuk membayar wang pendahuluan untuk rumah idaman, dan mereka tidak mempunyai wang tambahan untuk membeli perabot. 

@supersyaf/TikTok

Disebabkan kekangan kewangan, pasangan itu mengambil keputusan untuk bertahan buat sementara waktu. Mereka belum dapat mengatur perabot di ruang makan, dan hanya duduk bersila di atas lantai di ruang tamu untuk makan nasi bungkus.

Walaupun rumah itu kosong dan lapang tiada apa-apa, namun kedua-duanya tidak terjejas sama sekali, sempoi berbual mesra sambil bergelak ketawa semasa makan.

Mereka melapik bahagian bawah dengan beg sampah hitam untuk mengelakkan makanan mengotorkan lantai, dan membungkus sisa makanan terus ke dalam beg plastik itu selepas makan.

@supersyaf/TikTok

Mereka merakam adegan lucu duduk bersila di atas lantai sambil makan dengan gembiranya dalam muat naik video @supersyaf di TikTok berkapsyen, “Apabila anda hanya mempunyai wang yang cukup untuk membeli rumah tetapi tiada wang lagi untuk membeli perabot..”

Rakaman TikTok yang segera menarik perhatian warganet dengan lebih 3.2 juta tontonan menyentuh hati.

Ramai yang merasakan walaupun adegan itu kelihatan sedikit menyedihkan, tetapi jelas kelihatan sentuhan dan aura kasih sayang antara mereka, yang mana itu sahaja yang lebih penting berbanding perkara kebendaan.

@supersyaf/TikTok

Janji mereka telah memiliki rumah sendiri yang selamat untuk diduduki. Biasalah apabila pasangan baru berkahwin akan membina mahligai kebahagiaan selangkah demi selangkah, sedikit demi sedikit.

Tidak mengapa rumah masih tiada perabot. Rasa bersyukur dengan apa yang ada dan hidup bersederhana itu tanda bahagia, sambil terus berusaha untuk kehidupan yang lebih baik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI